自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

唔明樓主意思喎,一早都講明LORT 有期限,佢地繼續俾BNO 人申請visa 去讀書工作,不如樓主解釋係你對呢個政策嘅認知先再討論啦。

珍珠宮

KamMui 發表於 21-7-23 15:35
我身邊好多人岩岩好計岩數,5+1年後 小朋友讀大學唔駛錢 ....
不過起碼個個都拎住幾球過去(賣左樓)

讀大學貴過香港喎,妳朋友真係了解咗學費?

珍珠宮

露比EE 發表於 21-7-23 15:42
我有朋友用BNO都攞住1千幾佰萬過去,但佢地唔趕住19/7之前走!

但就唔明點解為左趕19/7截數而提早趕過去? ...

可能之前起碼保證落到地先啩,其實我都唔太明點解啲人解讀為死線。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 21-7-23 16:05
大學以下先係免費.在英國讀大學, 本土公民都要收錢, 外國學生仲收貴幾倍.

5+1年後先可申請做公民,如現在 ...

我都有好多朋友係英國citizen ,佢地都呻呢十幾年大學資助cut 咗好多,以前真係免費㗎,我識得有朋友十幾年前生埋仔做matured student 免費讀返個學位。
嗰條友識少少扮代表,唔駛理佢。

珍珠宮

Jesshku20 發表於 21-7-23 16:51
回覆 Ononluk 的帖子

其實冇話死唔死線,只係9月開學, 想早啲過去幫小朋友搞入學, 驚等BNO VISA批完先過影 ...

可能係咁解啦,但我覺得有心過去就應該有個啱自己嘅時間表,唔好俾LORT deadline 影響到。

珍珠宮

manfatcentre 發表於 21-7-23 17:22
er..... 4十幾歲,Uk出世。當年已經要交大學學費。。。。

免費好像冇出現過?可能未夠老?定借loan唔還? ...

我朋友五十幾了,佢大約廿年前讀返大學。

珍珠宮

happylife28 發表於 21-7-23 17:13
其實樓主都係唔明先問姐, 冇打算去的點會詳細搵資料, 其他 JM 都好客氣咁回答啲相關資料! 其他人解完咪明晒 ...

唉,我都不打算做人政治棋子移民去英國,但每日總會睇下新聞啩。

樓主講到懶有見地咁,但最基本新聞資料都唔睇下了解下,好難唔俾人串下喎。做人豬咗係要俾人串下先學到嘢嘅,我都試過喺BK 講錯嘢都被窒啦,無hard feeling 嘅。

珍珠宮

KamMui 發表於 21-7-23 17:52
係咪入左藉就唔駛錢,我無深入同佢地傾啊。

當然不是,香港大學學費數一數二平㗎啦,英國對國民都有資助,不過越嚟越少啫。
希望你朋友無計錯數啦。

珍珠宮

schricky 發表於 21-7-23 18:13
我反而想知5+1係咪一定攞到居留權?

入藉就唔保證,但有講過入唔到藉都可以續住居留權嘅,當然無嘢係guaranteed ,我覺得走嘅人覺得有返香港嘅後路先走得咁勇。

首頁

尾頁

跳至