自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

sunnymama2 發表於 18-11-19 18:27
自揭發以黎,口講話和小三講清楚,但幾乎日日同小三藉斷絲連,佢今日出門口話唔係搵小三,外母講句“我唔信 ...

有冇小朋友?冇就走快D啦!分埋身家丫!

侯爵府

panyeung 發表於 18-11-19 18:43
有小朋友都走,我唔認為小朋友有個咁嘅老豆對成長有幫助

有小朋友就不一樣、小朋友幾歲?
自己有冇經濟能力?有冇屋住?如本身家庭主婦出返來工作邊個凑?
離婚單身或有經濟能力就冇問題、相反就要考慮生活因素

侯爵府

月希 發表於 18-11-19 19:13
講真...小三死唔死係佢既問題...
佢都可能係比個男人呃..
當然亦可能佢一心搶人老公...

識人拍咗拖差不多2年先知佢有老婆、跟住分手

侯爵府

panyeung 發表於 18-11-19 21:32
唔會理,冇經濟能力去搵工,搵唔到攞綜緩,冇屋住劏房再排公屋,都唔會同個咁嘅男人一齊
...

你真係幸福少奶奶,認同其他JM講,100個人勸離婚都冇用,主角自己有話事權唔離就唔離,就算個男人三反四次玩女人都好,見少case,
重點冇家暴或變態行為,旁人講乜都冇用

侯爵府

panyeung 發表於 18-11-19 21:32
唔會理,冇經濟能力去搵工,搵唔到攞綜緩,冇屋住劏房再排公屋,都唔會同個咁嘅男人一齊
...

仲有你知唔知劏房一個月幾錢租?綜緩2人幾多錢?只能講針唔吉到肉唔知痛及無助

侯爵府

panyeung 發表於 18-11-20 04:47
我知香港有手有腳唔會餓死人,個男人衰成咁,亦不見得會比到幾好嘅生活保障
...

這種係衝動嘅做法、除非你將仔女交比c6,1個做咗ftm咁耐嘅女人,重投工作不易,揾到都唔多人工
1:住割房算7~8k,當揾到12k,淨反5k留下生活?
2:有冇了解,孩子願唔願意改變生活質素(睇反當事人小孩大約9歲,有獨立思考的年紀、亦會反叛),願意同你迫割房嗎?可能有課外活動(如學琴等)願意放棄嗎?
3,睇反c6願意揾借口說分咗手,即時佢仲顧個仔女及99,(當然冇老婆份,不顧即頭c6自己講離婚),咁仲會顧家庭開支
4曾有小朋友大約4~5年班,父母突然離婚,出現壓力有鬼剃頭現狀

侯爵府

panyeung 發表於 18-11-20 04:47
我知香港有手有腳唔會餓死人,個男人衰成咁,亦不見得會比到幾好嘅生活保障
...

冷靜做法
1好彩小朋友已四年级,不需要貼心照顧嘅年纪,可以揾工人凑,當然c6簽约、佢負責
2自己重投工作,儲多D錢,等小朋友上中學再考慮離婚,或者工作後、識人多咗、睇嘅嘢會有所不同,或會找到更好嘅出口
最後離婚除非仔女好细或從不考慮孩子,否則要了解他們情緒,特別是開始成長年齡
除非有家暴或連戲都不做

侯爵府

72leelily 發表於 18-11-20 09:54
睇上一個帖
本身已是一家四口住緊劏房
點請工人

一家四口住劏房,仲有多餘錢玩女人
咁不如離婚攞綜緩算、這種男人真係唔死都無用

首頁

尾頁

跳至