自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Mmj1314 發表於 23-10-10 11:00
自己係香港土生土長, 到現在生兒育女, 都依然好接受唔到香港既教育 / 收生制度, 就係呢個制度造就左好多所 ...

你要求不高的話、有些呢1-2 年好易考、如聖心、聖母、 , 聖三一。你要求高的話、全世界好學校都難入/考。你肯的話、去租12 網、第一放st Paul’s , st Francis, 可買定校服了

男爵府

MMVV 發表於 23-10-11 13:35
高主教幼稚園和小學是私校,佢有權收自己學生非常理解完全無問題,國際上也有很多優質私校。但直接是攞政 ...

呢點我之前都講過、但d 人仲話直資冇問題、話太把名人有$人仔女只讀津校咁(仲講緊上一代d 舊事)。但你看看而家入得好直資既係中產家庭多、如真道 播道 港同TSL WKF PKC DB這些、家長冇返咁上下資源/錢去栽培小孩、打好佢地中英文各方面基礎的話、有幾多會入到。啱、政府變相利用公共資源走精英化、培養中產家庭子女接受優質教育。
Ps我不是因為不喜歡直資學校而咁講。直資學校本身好多都好好、我只是講直資個制度

男爵府

princesscupcake 發表於 23-10-11 17:08
其實之前點解要推出直資制度

目的係提供優質教育。但而家、想要優質教育、麻煩首先家長優質地培育小孩成為優質先、否則我幾千人報名、為什麼要收你有d 學校要ib 3輪、揀best of the best 來教。
我覺得播道幾好、in 一輪、搞掂

男爵府

yauchuchu 發表於 23-10-11 20:35
其實係政府政策問題
當年好多名私幼係學券架
包括高主教(前名天主教聖猶達幼稚園)、聖公會、民生、聖保 ...

原來民生、聖保祿以前係學券為什麼改做免費優質教育計劃要跳船?

男爵府

chantelle321 發表於 23-10-12 13:08
播道唔係in幾次?印象中早兩年,第二輪再in未in過嘅學生,而學校好重視家長寫信。
...

播道in 1次炸。Covid 前全in, 一次搞掂已收左。Covid 時及後改了、不是all in 。剛剛朋友女係上年年尾第一輪冇被邀請去in, 但7 月被call 去1st in, in完後幾日收offer.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊