論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港政府無能力保護香港市民, 對外有無途徑尋求協助?

我睇左樓主寫既野都好嬲...佢可以話告就告, 比我都好想報警拉佢入青山, 我懷疑佢思覺失調, 做過既野以為自己無做過, 危害公眾安全... 咁樣黎發個難渣洩憤又得唔得呀(橫惦都要賠)?:-x

想問如果出支票會唔會好D呢?

另外, 有無邊個部門可以見證出糧? 無謂口同鼻咬.

大宅

原帖由 工廠妹 於 09-9-5 02:02 發表
我睇完呢單case真係好嬲,淚水也按奈不住掉了下來!
忍唔住e咗封信畀特首辦,copy埋呢個案例,希望阿特首大人有幸睇到!
[email protected]
結尾我咁寫:
何為息事寧人?法律不是公道平等嗎?為何在這個年代還可以被這樣冤枉?特 ...

我都忍唔住寫左封emai比特首...我能做到的就這麼多

特首辦回了我的電郵~

先生/女士:

九月五日致行政長官的電郵,我獲授權認收,謹此謝謝你提出的意見。我們亦已把你的意見轉交勞工及福利局參閱。
行政長官私人秘書

轉交左之後又點呀

大宅

原帖由 eatcookies 於 09-9-5 14:59 發表
咁多誣告事件,政府都仲可以當無睇到?

政府應該考慮設立“外傭支薪機制”, 每個月僱主存錢入政府account,政府再存錢入外傭account,咁邊個外傭夠膽話自己無收過錢?法庭都可以花少D資源來處理咁多誣告。 ...

唉...佢地大可以誣告顧主另外一D事....總之up得出就得

我覺得除了要確保顧主已出糧類似如上"外傭支薪機制"外, 還要對誣告顧主的行為負上刑責, 法例係保障佢地隻手遮天, 唔屈你根本就對唔住祖宗十八代....
不過佢地周身無蚊, 有咩責任可以負,

大宅

原帖由 tsung 於 09-9-6 20:34 發表
小百合媽媽

我在星期三下午亦都要和死菲上庭,看完你的申訴我巳有心理預備。但我一定要和這些人渣死過,希望個官可以給我一個公道。詳情容後再說。請大家支持我。 ...

撐!
今次又衰咩?

大宅

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-5 04:28 發表

我都忍唔住寫左封emai比特首...我能做到的就這麼多

特首辦回了我的電郵~

先生/女士:

九月五日致行政長官的電郵,我獲授權認收,謹此謝謝你提出的意見。我們亦已把你的意見轉交勞工及福利局參閱。
行政長官私人秘書

轉交左之後又點呀

大宅

原帖由 晟媽 於 09-9-7 17:08 發表
我最憎人屈我, 我當日既case同你差吾多, 個PK要求三萬幾帛金, 最終我只係賠番張回地府既機票. 我由勞工處去到勞資審裁處都無屈服過!

勞資審裁署既9官同無Q用既調解主任都係十分希望事主/僱主比$=息事寧人=佢地做少 ...

你好型呀

而家最驚都係d堂費,
講到萬萬聲,
係咪真係唔駛比呢?
如果大家都唔妥協,
最後係邊個定案? 堂費又係邊個比?

大宅

原帖由 晟媽 於 09-9-7 17:47 發表
呀! 仲有點解我會叫佢地做9官呢! 係因為佢地兩個9官(一個過堂一個主審)聽到我吾肯比$都好大反應, 態度好串!
尤其個主審9官, 佢第一堂叫我同PK落樓下搵調解主任講數, 下午再返上來見佢. 我話吾駛講, 我一個仙都吾會比 ...

咁請問最後有無結論, 個FILE closed左未架?

因根據樓主個case, 佢上到審裁處本來都係打死唔比, 不過個官游說佢若果唔比, 個工人有可能申請法緩告佢, 事主因擔心最終要付龐大既費用而妥協....

即係我地要搏....若o係審裁處唔肯比錢工人, 工人會唔會要告到我地上庭呢? 唔會就無事, 如果會...我地都要承受呢個風險? 我有無理解錯

大宅

原帖由 晟媽 於 09-9-8 12:33 發表
hodoyoudo:
個file已經closed. 就係因為我吾妥協個9官先要繼續開庭審, 即係佢有排忙, 所以佢之後都好串! 我一直都係去勞資審裁處既法庭審理呢單case, 最終一蚊堂費都無比喎!

我真係吾信係勞資審裁處打幾場官司要 ...

原來如此...
咁樓主個官做咩提出一d要萬萬聲費用既案例比樓主呢?
d案例係咪真有其事呢?
如果真有其事, 我地班僱主都未係好安心.
如果個官只係作黎等樓主妥協, 係失職喎.

樓主投訴個官啦, 政府d野唔踢唔郁架.

首頁

尾頁

跳至