家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

fion0414 發表於 16-10-25 11:52
我每月會揀1,2隻大籃籌做沽出認沽期權(SP)

早幾個月做SP 939( 跌唔穿), 如跌穿接貨就做下月SC (升唔穿), ...
你呢個例子令我明白了很多, thanks.介唔介意舉過lc/lp的例子再了解下?
thanks!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

fion0414 發表於 16-10-25 17:16
回覆 gloriatutor 的帖子

gloriatutor,

明白了, 謝謝你。可唔可以再請教你, 如果輸係點計輸幾多?
e.g如做11月939 SP 跌唔穿$5.75, 但最後結果是假設 $5.5.
咁即係輸幾多?
是不是要用5.5去接貨?

我看你第一個例子, 假設輸了要用20萬接貨, 咁接左既貨是不是正股? 即係等於你用20萬買入了果隻股票? 一樣可以照正常買賣收息 (不做option)? 還是接了的貨一定要做返option (sc/sp)?
另外, 做long的時間值是幾多呢? 是不是只可以做一個月? 可以做更長嗎?
同埋, 做long如果賺, 係點賺法呢? 例如我long put 939, 估佢跌唔穿5.75, 最後在指定日期為 6蚊, 咁我即係賺了 6*margin*買股量?? (付出的就是 期權金?)

謝謝。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

fion0414 發表於 16-10-25 17:31
1.假設跌到$4...你都要用$5.75接貨
2.接貨是正股, 可正常買賣收息, 做返SC係怕939繼續跌, 坐艇收期權金都幫 ...
不好意思, 想再問一問關於第2點.
假設用了$5.75接了貨, 反手SC, 假設係估佢升不穿$6.
咁最後, 如果真係升穿$6, 本身接了貨的有賺; 但SC果part輸了 (又要用幾錢接貨??)
如果最後真的升不穿$6, SC果part賺了期權金, 但本身接了的貨或賺或蝕 (要看價位是above 5.75定below), 是這樣意思嗎??

謝謝。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

fion0414 發表於 16-10-25 20:04
指數期權上落大, 睇錯一邊, 都會輸得好金...

其實收股票期權金係賺有限, 升市享受唔到正股升幅, 跌市可以 ...

謝謝你,雖然未能完全掌握但都了解更多, 多謝你的分享!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

fion0414 發表於 16-10-26 10:25
今日939真係跌穿$5.75, 期權金今日最高升到$0.061, 最低都做$0.055, 如果昨天LP用$0.019買入, 今日可平倉, ...
感覺其實期權金不是賺很多? 但leverage大?一般入場要幾多本?

首頁

尾頁

跳至