嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:請問各Mama+BB大約11個月既日常schedule+係

原帖由 LittleRascal 於 15-09-17 發表
請問各Mama BB大約11個月既日常schedule 係點架??
11個月你餵成4次奶有d多。另外星星餅唔需要係屋企俾距食,通常都係留返出街等bb唔會嘈。另外我覺得距每次午睡得30分鐘-60分鐘有d少,個人覺得應該1-1.5個鐘頭,我覺得同你俾距啜訓有關係。

我會盡量將d餐數夾埋,比如你早上埋身完就可以直接俾麵包同牛油果。唔需要等1.5個鐘頭之後。

伯爵府

引用:請問各Mama+BB大約11個月既日常schedule+係

原帖由 LittleRascal 於 15-09-17 發表
請問各Mama BB大約11個月既日常schedule 係點架??
同埋11個月仲食1-2次夜奶就唔太好窩,如果好偶然一次都ok,但習慣每晚1-2次我覺得要介夜奶。

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子早上同晏就我吾無比

原帖由 LittleRascal 於 15-09-18 發表
回覆 大豬既老婆 的帖子

早上同晏就我吾無比囡囡啜,係抱住佢,rock到佢訓。試過擺低 um佢訓,um吾到喊個 ...
我覺得早上起身個餐奶唔應該skip,埋身食完跟手食早餐就ok。你可以先介左nap前餐奶,距nap醒你先餵距。
夜晚5次實在太多,我覺得最好襯距現在未識行,你狠心同距介夜奶,介左日頭固體應該會好d。

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子都可以試下朝早餐奶

原帖由 LittleRascal 於 15-09-18 發表

都可以試下朝早餐奶同固體一齊食。訓前飲奶 係由細到大既習慣,因為囡囡吾啜奶咀 ...
其實介夜奶都係要狠心,有d媽咪話就咁由距喊,我就覺得有d陰公,我做法係係床度攬住(記住不是抱起拍距),係距耳邊同距媽咪係度,夜晚唔食奶奶訓覺覺豬喇。當然喊係必定既,咁做只係等距唔好太驚以為媽咪唔要距,我仔就喊左4晚。

日頭嘗試習慣同距係床度訓,講故仔,唔好等距好眼訓先開始,係距未太眼訓就開始係床同距講下故仔,但其實都要預左會喊。

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子我可以試下skip+朝

原帖由 LittleRascal 於 15-09-19 發表

我可以試下skip 朝早個nap 前奶先,因為早餐我覺得囡囡食得都ok,同埋nap 前奶有 ...
我覺得方向ok呀,先俾距知道唔係一定要食完奶先訓覺,因為你bb現在係將食奶等同左你叫距訓覺既signal。

我仔8個月之前一直維持9點食完奶訓覺然後凌晨3點再食呢個schedule好耐,雖然辛苦但當時習慣都ok,期望距大d會好d。點知9個月之後唔知做乜事,一晚醒3-4次,我係在職媽咪,真係攰到癲,再講亦覺得對bb睡眠質數唔好,就決定狠心介。

頭2晚係喊得最勁,攬住都喊大半個鐘頭,9點到第二日5點之間喊左3-4次。但第三日已經明顯減弱,喊2次每次15分鐘就再訓返,第四晚又少d,到第五晚去到5點先喊食,我就俾距食,其實成個過程主要目的係要距學識,點樣唔啜媽咪都可以自己訓返。其實就算大人都會一晚\'醒\'幾次,不過可能你好快就訓返,快到唔覺自己醒過。

其實我仔到現在接近21個月都會掉食物,特別係距已經唔肚餓既時候。理論係你同距講唔好掉係無用,要距知道掉左就無得食。不過實際上好難實行。我覺得如果距唔想你餵,你不如索性俾距自己食,食之前你鋪好曬地下,你同距著連袖既圍裙,由距食到天一半地一半,但同時cut夜奶,等距知道唔食飯仔夜晚都無奶奶食,距就會食固體食得好d。你亦可以俾多d唔同類型距食,睇下距鍾意食乜。比如剪碎既麵,abc粉,等等。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+NATBNATB+於+15-09-19+發表你

原帖由 fafafac9 於 15-09-19 發表
係呀,但唔知係咪日抖訓得多,夜晚成日醒
其實我又覺得你bb日頭訓得太多。夜晚訓得長係好關鍵,我係你我會嘗試調整到2個nap,每次1.5個鐘頭,夜晚應該就可以訓得好d。

首頁

尾頁

跳至