自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我開始有分類同廚餘回收,其實真係唔麻煩架!

珍珠宮

capricornbb 發表於 23-11-11 18:39
其實我哋都有做分類,非recycle垃圾就比較麻煩,廚餘亦無做回收(請問您點處理?)

廚餘而家開始有廚餘回收機(我估是由公屋屋邨開始有). 我每晚都倒廚餘回收。

至於d獨居老人,佢地d垃圾又點會有一般家庭咁多,反而唔需要擔心。

所有都好難一步登天,我覺得由可以做到嘅人開始做起(例如我自己) 係麻煩過以前,不過我覺得值得。

如果政府能將屋苑樓下嘅假回收箱,一併比埋區區綠做真分類,真回收,咁就真係好啦。

珍珠宮

大拇指 發表於 23-11-11 19:01
自從分類後,屋企垃圾袋用買菜袋就可以,果汁樽,汽水罐,膠盒用洗完菜水清洗乾淨,晾乾後攞去街站回收。
...

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-11-11 19:55
有配套就唔麻煩,而家香港未有配套,只係得每星期自己攞去流動回收站,得星期六上午,唔係 anytime 放低, ...

可以試下細d膠樽,或源頭減廢,減少用包裝。

不過慢慢來,我覺得會愈做愈好。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-11-11 20:56
希望各種產品多 d refill package,就唔使掉咁多膠樽

真的,之前無認真分類回收,到真的分類,還要等待啱時間才可到回收站,才發覺原來每天都用很多膠產品 (膠樽及外賣盒).

令我即使再麻煩,都要想辦法做好分類回收。其實垃圾收費不是最大誘因,希望做到真環保。

希望今次政府不要虎頭蛇尾,浪費認真分類的市民的努力

珍珠宮

capricornbb 發表於 23-11-11 21:04
你呢啲自律做好,抵讚

好難避免,好似廚餘機,d人放廚餘滴到周圍都係汁 有時又驚有d人會掉埋厠紙落去。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-11-11 21:29
垃圾徵費原意係環保,如果無配套方便市民回收,即係淪為付款項目。

總係要有開始的 . 樓下嘅回收箱都可以繼續分類。(雖然唔知道係咪真係拎去回收 )

珍珠宮

happy66 發表於 23-11-11 22:03
回收廚餘,多咗甲甴老鼠出來揾食

唔會,個廚餘回收機係密封設計,昆蟲動物入唔到去,連味道都唔會飄到出來。
attach0/tmp/phpDplCMt

珍珠宮

阿花花 發表於 23-11-11 23:53
好似好環保, 唔好制造機器用的物料同過程仲kb電

你知唔知部機處理完的廚餘去左邊?

在香港,現時大部分收集所得的廚餘均運往政府的有機資源回收中心第1期(O · PARK1),轉化為堆肥及生物氣,當中的生物氣可化成可再生能源。

上網睇多d, 好多資料其實網上都有講。

唔使講到好大,人人做好自己嘅一點點,就已經幫左好多。

Boeing787    發表於 23-11-12 11:51

珍珠宮

華妹妹 發表於 23-11-12 08:20
好明顯唔會環保左,我就冇咁睇好
好似網友話齋,當比保護費

呢樣唔好,個樣唔得。咁你認為點做最好呢?

珍珠宮

貝_貝 發表於 23-11-12 08:40
即係廚餘可以分開裝?係咪每個屋苑都有?還是自行處理?咁平時後樓梯得個筒放垃圾,依家個個攞落樓下?
...

係呀,而家係部份屋苑有密封式的廚餘回收機,不要膠袋,直接約廚餘掉入廚餘箱內。

我諗如果廚餘機運作順暢的話,會拓展更多地方擺放。
attach0/tmp/phpYZV3JO

珍珠宮

cherrieloy 發表於 23-11-12 07:22
所以我係講緊樓層垃圾房,當每層有10戶咁計,有兩戶唔守規矩冇用指定膠袋或冇貼指定Label,搵邊個出黎罰? ...

韓國自1995年起實行垃圾徵費,整體廢物棄置量大幅減少四成,而回收率更達60%以上。比起「一刀切」,韓國政府以循序漸進的方式實行減廢計劃。由隨袋收費形式開展垃圾徵費,再慢慢擴展至限用即棄產品、回收廚餘等,以多管齊下的方式處理廢物。

垃圾徵費實行之初,不免有非法棄置的情況出現,當局不僅加強罰則,在市面安裝適量監察儀器及訂立10萬至100萬韓元罰款(港元約$700至$7000),在難以監察的鄉郊地區,非法的廢物棄置費則由所有住戶攤分。更重要的是到位的配套,由地區政府設定垃圾分類指引,標示出區內住所棄置垃圾的位置等,受檢控人數在20年間大跌8成。

珍珠宮

cherrieloy 發表於 23-11-12 07:22
所以我係講緊樓層垃圾房,當每層有10戶咁計,有兩戶唔守規矩冇用指定膠袋或冇貼指定Label,搵邊個出黎罰? ...

其他國家成功做到,我估香港都應該得。 最重要係罰則夠重。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊