自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

係我姨甥仔,今年小四,成績下下游,前幾日班主任同我家姐講留班問題,班主任話人生苦短,要留班等將來中學才留,而家就留班留到幾時?

我覺得呢句話好有問題,而家留班係想佢打好基礎,等到中學留會唔會迉d?

仲有,小學留班留一次,唔代表之後都要留,可能成績變得好呢?

我覺得個班主任好不負責任!

大家點睇?

多謝大家留言。
Ok,我明白個制度如何啦。即係有得救就留班,冇得救就唔留班。我都覺得係啱的。但個老師講野好唔負責任,照實講都好。並唔係咩等中學才留咁不負責任的說法,我家姐學歷低,唔識諗野,會理所當然覺得等中學才留班係對個仔“好”囉!

公爵府

siu-miu 發表於 18-5-8 09:54
如果跟唔上, 無信心升小五追番成績, 又想入好少少既中學就緊係小四留啦, 除非對升中無咩要求既啫, 求期升上 ...

我就係咁諗。

如果只可留一次班,我會俾佢小學留,打好基礎,好過中學才留班,只會追得仲辛苦!

公爵府

19841984 發表於 18-5-8 09:56
老師唔想煩,夾硬比佢升,
留班老師做多好多嘢

即係又一間學店,唔係辦教育的學校?

公爵府

算死草 發表於 18-5-8 10:06
留班位咁少,難聽d講機會留比有得救果d

唔咁會好奇怪,咩叫有得救?假設全級有100人,姨甥仔排99,佢留班位係排90?

公爵府

patpat234 發表於 18-5-8 10:07
留班對小朋友係咪真係會有正面影響?
如果係就值得留。
如果留完班都係咁嘅成績,學校一般都會俾佢照升。

都冇留過班!

覺得留班一定有正面影響囉! 讀多一年,d野點都熟d,基礎點都打得好d啦

公爵府

大檸樂 發表於 18-5-8 10:08
呢D老師都係唔想煩.留班,身為班主任嘅應該都要同學校交代.你照升佢做少樣野.明知個同學生根基唔好,仲叫佢照 ...

所以我覺得而家的老師唔係辦教育囉。

公爵府

馬爾太 發表於 18-5-8 10:09
老實說話:留嚟冇用,無謂嘥一年。

何以見得?

我親友以前一年級留過班,最後都碩士畢業。
打好基礎好重要

公爵府

堅媽 發表於 18-5-8 10:11
我覺得小五留會好啲,因有呈分試,考得唔好留班博多一次

佢未考呈分試,我都可以話比你知佢唔得。

公爵府

大檸樂 發表於 18-5-8 10:11
同埋小4係一個止蝕位.負責任嘅等個小朋友留一年.好好再裝備下自己先去考個呈分.如果小4都未攪掂就到小5呈分 ...

Exactly!

唉,我覺得而家真心辦教育的學校,真係越黎越少。

公爵府

黑白豬 發表於 18-5-8 10:12
x2,我喺學校做,係真,如果學校要放棄你,一定唔會俾你留班,叫得你留,一定係覺得你有進步空間
...

咁真係全級100人,第90名有得留,第99名冇得留?

公爵府

o_____o 發表於 18-5-8 12:07
咁小一至小三成績如何?一直咁差?家長一路以來有冇幫小朋友提升成績同搵讀書方法?其實留班位非常之少,學 ...

已經日日去補習班。不過,大家都知補習班一對1x個有幾癈。

公爵府

算死草 發表於 18-5-8 12:17
真正學店會叫人多d留班,咁先唔會被殺校

咁嗰間學校係區內熱門學校,唔會被殺校

公爵府

HAPPY_YY 發表於 18-5-8 16:57
回覆 sunnymama2 的帖子

樓主, 其實有無諗過小朋友成續差, 留班係唔係真係幫到? 如果係就同老師傾下, 如果 ...

唉,其實我家姐家境唔好,所以冇能力一對一補習。

公爵府

beautymimi 發表於 18-5-8 18:13
區內熱門學校更加少位比人留!
有冇考慮轉二、三線學校兼留班?可以有轉機!
...

唔會啦。我 姐夫抽到呢間學校不知幾開心。一早同佢講學校程度較深,不如轉去第二間學校課程淺d, 但姐夫佢地覺得個個爭住入的學校,冇理由轉出去咁白痴。

黎緊佢細仔都係自行入左呢間學校。佢細仔而家簡單的2+2都唔識。唉。

公爵府

beautymimi 發表於 18-5-8 20:06
兩個小孩子係咪有學障呀?

應該唔係學障。

係佢地兩公婆對教育睇法好有一套,例如小學階段,唔駛咁勤力讀書喎(係初小時的諗法)。

就係初小都唔緊張,而家程度追唔上。

首頁

尾頁

跳至