自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

家父廿八日下午被送瑪嘉烈醫院,當時佢獨自在葵芳。請問這裡有人咁啱睇到發生乜事嗎?
家父由白車送入醫院,醫院聯絡工人,但工人到院後家父不能講出大概只能不斷叫痛。雖然工人聯絡了我,但因為我們都不在港無法第一時間到院了解,工人辦了入院手續不久也就離開了。
晚上我找到弟弟連夜回港去醫院看家父,也只能叫痛,眼睛合上,無法對話。醫生說肝腫瘤破了正在內出血,腳髖關節骨折了。
半夜做了手術,但往後沒醒來,就這樣到廿九日上午就過身了。我們很傷心。想找目睹人士問一問當時情況,但白車資料查詢還未有回應,想請問各jm有知情嗎?請聯絡pm我。唔該晒大家!

子爵府

GillianLam 發表於 19-12-31 13:38
去出事附近看看有冇商舖目睹事發經過

節哀順變……

無法去,四個仔女都在外地...
I support autism acceptance!

子爵府

199707100304 發表於 19-12-31 13:35
幫推。
有冇試下在fb出post問吓?

沒有呀,沒用fb很久了...

子爵府

sinohk33 發表於 19-12-31 14:13
阿爸過咗身,你哋全部都唔返香港呀?

未能出死亡證書所以未知何時先搞到funeral... 所以未返...

子爵府

秋天與楓葉 發表於 19-12-31 14:27
有報警求助嗎?
報警後警員可聯絡附近店鋪翻查cctv

你意思係話現在過左身都仲可以報警嗎?
我地有找白車問不過未問到情況,醫院也沒有頭緒,白車有找報案那邊所以會有警員聯絡我弟弟,但係未有收到警方電話。只有等。

子爵府

各jm有心,我會折哀順變,只係事情好突然好快,原本家父還行得食得,一跌就這樣去左,好不捨好傷心。我也只能靠弟弟視像通話才可道別。所以好想知當天發生什麼事...

子爵府

秋天與楓葉 發表於 19-12-31 14:46
家人跌到身亡,事發經過成疑可以報警
可到報案室報案
或者上網查詢警署報案室電話,向警員作初步查詢

啊咁樣! 唔該曬資料,我要話比我弟妹知。

子爵府

茶走 發表於 19-12-31 14:51
就算無死亡証,點都要番黎啦。。。

番架喇,只係想弟弟有日期出殯咁我地成家番來送最後一程。

子爵府

cy101 發表於 19-12-31 15:04
工人姐姐知唔知伯伯會去邊?

家父未來只話出後樓梯食支煙,點知去左葵芳!冇人知點解。

子爵府

kolher 發表於 19-12-31 15:10
你試下 search 當區區議員或立法會議員電話幫下手。始終佢哋識街坊或商店多,可能問到下詳情。我知道梁耀 ...

謝謝資料!

子爵府

油麥麥 發表於 19-12-31 15:11
邊個報警叫白車?

就係唔知囉... 好無奈

子爵府

Gorgor0612 發表於 19-12-31 15:00
樓主,折哀! 老人家跌倒可大可小! 就算復完體能會大不如前... 你們長期居住外地定去旅行?不如到事發地點問 ...

一個去旅遊三個長在外地。唉。

子爵府

sinohk33 發表於 19-12-31 19:57
老豆死咗,香港又冇人跟進,仲可以去旅行,冇嘢好講啦,睇嚟年尾前喪禮都攪唔切。
...

我得罪左你咩?你咁樣回應嘅?咩意思!

子爵府

木土土 發表於 19-12-31 20:02
在外地子女,最好有d可以早點回來,跟香港那位一起辦後事,只靠香港子女一人去攪,好大壓力的。
...

家母會同弟弟先安排,我地會回去。不過係現在乜時間都唔知咁姐。

子爵府

redhot 發表於 19-12-31 20:16
你父親自己一個人外出嗎?工人有冇可疑?你搵到報案地間地點的話,至少知邊啲邊度出事
...

家父雖有腫瘤但仲行得,那天只告訴工人出後樓梯食支煙。工人正在預備佢晚飯。點知自己搭車出去葵芳。唔知乜原因。
工人一向對家父很好很照顧。醫院一聯絡工人佢就去醫院了。所以工人冇可疑。

子爵府

sinohk33 發表於 19-12-31 19:57
老豆死咗,香港又冇人跟進,仲可以去旅行,冇嘢好講啦,睇嚟年尾前喪禮都攪唔切。
...

感謝你入來跟進下你早前個回應,因為你呢個早前嘅回應真的bad attitude, 既不是提供資料,又不是安慰,更不是幫推,也沒有事實根據下就話「香港無人跟進」和「仲可以去旅行」,我很奇怪你這樣回應囉!
我地知道冬天係往生旺季。我地都想快快搞好爸爸後事。爸爸唔係出左事我妹先去旅行,佢也在出事後回港,但因事又必需回去照顧小孩。弟弟和家母跟進但家母年邁也不能做什麼。現在無法安排日子係因為爸爸入院唔夠廿四小時過身可能要法醫驗屍先能出死亡證。我地急都冇用,醫院那邊未做完程序。我地有心理準備可能排好耐。這也是沒辦法呀!

子爵府

平平常常 發表於 19-12-31 20:38
節哀順變。

應該儘早找出當事人上白車的時間、地點,鎖定出事範圍。按道理,白車的運作都會紀錄這些相關的 ...

查緊,但並非一查便知,要層層上,打比唔同地方。我弟弟又要返工有時聯絡不上。好慢。

子爵府

redhot 發表於 19-12-31 20:36
你父住邊度?

啲人邊度發理佢跌到?

住青衣。醫院話白車從葵芳送父親入院。其他未知...

子爵府

木土土 發表於 19-12-31 21:30

即係等佢地攪掂定好晒,你才回來出席喪禮?其實你可以比你 ...

對呀! 所以我上來問偉大而無所不知的bk jm睇吓有沒有人目睹事發經過囉!唔會叫弟弟去調查了,佢也仔細老婆嫩又在大陸做野。好難調查。
我都係睇吓有無咁好彩係度搵到目睹人士姐。

子爵府

sinohk33 發表於 19-12-31 23:24

有冇問過葵涌警署?

驗屍就係未知點囉!唉。
我父母親兩個關係千絲萬縷不足為外人道。唔知點形容。母親對於家父過身未有太多悲傷表現。我都唔識講咁係好定唔好。

首頁

尾頁

跳至