跳至

首頁

尾頁

別墅

小學插班

各位澳門媽媽好:
我也是跟隨老公由香港來澳門定居的,我老公是澳門人,所以我同女兒也申請到澳門居留權,現在正忙於搵小學插班小二,上星期考了聖羅撒英小,結果不能入選,他們收了一共12個插班生,我女女考完話好淺,但有老師向其他同學提水,告訴他們錯了,解釋問題比有些學生,究竟點解會提水呢?
現在只好再試其他小學,不過我老公也交了留位費比濠江小學,請問依間小學好不好,口碑如何?邊間小學比較好呢?

別墅

Re: 小學插班

pinkylee,

當時我不在場,但亞女話d老師教埋其中兩學生點做,至於聖心中文部,我都有報名,在下星期六面試,如過關,仲要在六月參加考試,真是有排煩,我個女係香港讀緊都算brand 1學校,但估唔到,澳門插班都咁難.除了聖心,聖羅撒依d咁多人爭的學校,仲可以考慮邊間呢?

別墅

好多謝你們寶貴的意見,永援一早已通知我話無位,至於聖心英文部沒有收小二插班生,其如:培正,粵華只有等消息但我估機會不大,那麼我想問以下幾間學校聲譽如何:
1.海星
2.聖家
3.聖約瑟
4.教業
5.勞校
我希望搵到一間不錯的學校,起碼出年有機會轉返d名校.

別墅

聖公會已截止報名啦!

別墅

粵華方面,我已留下成績表副本,應該無考試,有位五月前就會收到通知,好的學校咁多人爭,相反其他就收生不足,那麼勞校及教業成績如何?
至於pinkylee,你小朋友考的是幼稚園,應該比我多好多選擇.

別墅

hello:
今日報了化地瑪,咁q都係星期六考試,同聖心面試撞埋同一日,真係難搞.

macaogirl/pinkylee,你地係咪澳門人?小朋友是否讀緊幼稚園呢? :lol:

別墅

macaogirl,pinkylee
嘩!真高興收到咁多澳門媽媽意見,化地瑪考筆試的時間是不能改的,因為是只有星期六一天,我只好提早帶囡囡離開,再趕去聖心面試啦!你哋就好啦,小朋友由幼稚園升上小一,大把選擇,我都覺得囡囡好忙,一連三個星期六,都要做成二個鐘的筆試,想入好d學校,競爭又大..我都希望你哋小朋友能入到好小學.

別墅

pinkylee:
恭喜晒!!你囡囡考到永援,入小一時是否一樣要筆試?起碼有一間出名的小學,你可以鬆一口氣啦!
你講個套disney dvd在拱北有無的賣,係咪同成萬蚊個套差不多?

別墅

pinkylee

你今日放榜,結果如何呀?我跟你都是今日放榜,幸好聖羅撤中文部取錄了,你最想囡囡入讀邊間小學?

別墅

pinkylee

嘩!你個囡囡都幾叻喎,4間也好出名,聖心,聖羅撤是否都是英文部呀?我識有d朋友係依2間英,文部畢業,d英文真係幾好~
今日聖心中文部收了阿女,聖羅撤中文部與聖心中文部,邊間好d呀?

首頁

尾頁

跳至