自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友今年7歲, 有自閉譜系 (行為, 情緒累事) 平時對住我, 一舉一動都很好, 但返到學校, 總會理別人的事情. 好管閒事.

受到言語上的刺激, 心情便會一瞬間爆發起來. 當然, 爸媽已不只一次跟他說不能動手動腳, 不可人做出一些傷害人的事情, 但過一會兒, 情況又再重新出現, 打人, 踢人, 在同學耳邊大叫. 有時可能不是他錯在先, 正因為佢郁手, 郁腳, 就惹禍上身.

學校老師知道事情, 但沒有跟我說. 社工沒有什麼幫忙, 可能是讀直資學校吧.

回家看到孩子的心情跟平時不一樣, 於是問一下. 像擠牙膏式, 講吓一點, 講吓一點. 有時都不知如何相信他, 也找不到方法幫助他. 總不能因這個問題要所有同學, 老師遷就他吧.

有同路人可以請教應如何處埋嗎?

別墅

回覆 wingwing515 的帖子

己做, 已在政府有file. 睇完第一次, 係咪我應該比去再同姑娘講佢有打人, 踢人行為呢?

別墅

anna59 發表於 21-11-12 19:18
學業成績好唔好
好,頭10名

別墅

回覆 wingwing515 的帖子

明年1月先覆診佢通常都在學校出事,唉

別墅

其實用咩名都唔重要, 最想係收到同路人不同的建議, 提議.

有時做人父母, 只是想小朋友平平安安, 開開心心過一天
知道小朋友在學校同同學有爭執, 老師打電話來投訴才最令人頭痛.
想幫, 但唔知點幫, 鬧完又心痛

好想搵個方法教好小朋友點先可以唔好將"輸贏" 看得咁重. 唔好咁執著, 咁堅持.

首頁

尾頁

跳至