自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

預計60-65退休,現時預計退休後2萬蚊一個月,不過如果實際啲諗,要4萬一個月都唔出奇。錢都係容易貶值,所以都會選擇磚頭抗通脹,未來十年內,計劃係外地買多間屋收租或自住。

伯爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 20:21
同老公傾完,睇埋projected saving, income and expenses, 我都要調整到千5萬。

30年前,有100萬都話食過世,
今日,有1000萬都唔係話好鬆動,
當仲有20年先退休,再洗多30年。。。。。
即係要預50年通脹

伯爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 20:54
退休不能只持cash, 要有資產與通漲掛鉤才有保障。

我都係咁諗,所以要儲多n間樓收租抗下通脹。我仲有30年比我努力。

伯爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 21:01
你好識諗,我係你個歲數時,仲係只懂享樂。當然,當年買樓亦輕鬆好多。

我而家係臨尾直路,要開行turbo蓄 ...

不過我身邊都有一班朋友係好進取。買樓,賣樓,換樓,再買樓,收租都有。都係同我一個年齡層。當然好彩嘅係,對上啲長老都無乜壓力落來(有經濟能力或者有公屋住),所以大家都可以搏下搏下又一片天空。

伯爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 21:18
而家香港買賣樓成本好高,仲要供幾十年,我唔敢入市。真係有閒錢唔駛供才好諗。

海外物業我買過英國及澳 ...

而家我的朋友全部都係揸個人名物業,如果買新樓,發展商仲會比稅同回佣,自住或者放租。自己貼返少少,個個月有人幫你儲錢。供20-25年咁計,中途又可以賣。其實無乜所謂。十年後,當佢無升,用返原價賣,都叫儲左一舊錢。(有無機會完全無通脹)

不過而家啲屋住3幾年又換,都唔會諗供幾十年呢個問題。。。。。。。。。只能夠講呢5-6年買樓模式轉變左。

咁英國我無睇過,只係考慮緊澳或加。

伯爵府

Gigiki 發表於 17-10-19 21:54
我自己喺三十歲就開始計劃六十歳退休,最近有計過,因為都要全權負責兩老生活費,所以有計過退休後,應該要 ...

儲一半真好,我家大人太大洗了。。。。

首頁

尾頁

跳至