懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去政府照結構,原本冇期,因為上次照OSCAR頸皮厚同驗血唐氏染色體1:2,所以醫生俾期我照結構。
今日去照19 wks,醫生起碼照左BB個心大半個鐘,佢個樣好專心,我心諗應該有d野,照完後佢同我地講BB基本上都正常,頸皮亦都退返正常,亦見到BB鼻骨,唔建議抽羊水。不過BB左心室細左,佢話想同個兒科既心臓科醫生再一齊照多次,睇清楚。安排2星期後再返醫院照。
以為過完一關,原來仲有好多關......

大宅

多謝大家,我會樂觀d面對:mother:

大宅

會去照私家,一早約左下星期五照結構,之後再下星期二返政府同心臟科醫生一齊再照多次結構...真係年個月都驚一驚...希望BB冇事啦...

大宅

其實我都覺呢個政府醫生幾好,照oscar時頸皮厚,出去等多一陣就見呢個醫生,佢幫我用左半個鐘check同照 BB心臟,不過太早期,佢話表面上睇都正常。佢個時已經講過除左唐氏問題,仲有可能心臟問題。
因為之前佢已經提過,所以照結構時雖然過左唐氏呢關,但仲有心臟呢關,好彩打左個底,所以照完結構知道BB要見埋心臓科醫生,我都唔算太激動。
依家希望BB同我再努力d過埋呢關(emoji)(emoji)

大宅

Ipwater 發表於 16-4-13 01:15
請問頸皮幾厚?
無事的、不要擔心

BB頸皮3.67

大宅

等我update下先,19週係政府照完結構,安排21週再返政府同兒科心臟科醫生再照多次,我自己一早已book係20週係私家照結構。
係私家,首先姑娘幫我照先,一路照一路講解BB既器官,都清楚冇問題,不過我小B都幾唔合作,照佢個肚仔,佢就將隻腳伸去頭度,照佢隻手仔,佢隻手就捉住隻腳,到照佢個心臟,佢就翻轉身遮住左,都攪左一陣,跟住我feel到姑娘有d刻意,不停講話唔緊要,醫生一陣會幫我再照。到醫生照,都同我兩個講話BB個左心室細左,佢見我兩公婆咁鎮定,我話因為上星期已係政府照結構,已經知道左。基本上私家醫生好樂觀,不過佢叫我30週先決定去政府或私家醫院生,因為BB個心有事會有機會早產或開刀拎出黎。
到21週,返政府再照,今次有3個醫生一齊照,婦產科,兒科,同埋兒科心臓科,照左好耐,佢地不停用d專業名稱既英文discuss, 我一d都聽唔明,但聽到佢一講terminate我就好緊張,照完後,醫生結論係左邊同右邊個心比例大左,因為血流正常,心臟科醫生都樂觀,要睇BB既後期發展。產科醫生就想我抽羊水,因為怕其他基因問題導致心臟有問題,叫我用一晩時間諗下。因為抽完再等埋出報告到時已經23週。最後我決定抽羊水。第二朝返政府抽...

首頁

尾頁

跳至