自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Bloomberg 發表於 22-9-7 07:16
屬於另一個層次嘅,心目中只有3間:
St. Paul's Co-educational College
DBS

要抽其他咁DBS都要抽起,佢根本比唔上DGS

子爵府

mandy952 發表於 22-9-7 07:47
咁北區鄧顯就係B1S, 成95%升大學

鄧顯林護呢d只係叫local 好學校,同傳統名校仲有明顯距離,離開香港邊有人識佢

子爵府

yokulami 發表於 22-9-7 11:09
我個人自己嘅定義真係唔係單單睇入大學率架,鄧顯真係本身香港都唔係人人識,更何況海外?
而且傳統名校最 ...

只睇入大學率係好膚淺,而家周街都係大學,百分之百入到又如何?
要睇返學校喺國際上面嘅名氣地位,仲有舊生職業背景等等

子爵府

yoioy 發表於 22-9-7 17:46
中學邊有國際排名呀…
就算有都冇人理啦,啲人只會睇大學排名

咁係你自己唔識嘢啫,真正有名氣有資歷嘅香港中學大把舊生係外國發展,所以外國嘅大學/國際機構當然認識,呢啲係要時間同實力浸出嚟,非一般近年冒出的學校可媲美

子爵府

yoioy 發表於 22-9-7 18:25
如果講考外國大學,佢哋的確有ranking 同preference 。
但講到搵工就真係冇人理你讀咩中學啦(at least 澳 ...

首先视乎你搵乜嘢工啦, 你去做速遞收銀人地当然唔會理你咁多啦 係你嘅工種職位有番咁上下人哋先至會相对地去了解你的學歷背景
其次係職場上打滾咗幾耐, 如果已經有相當工作經驗/專業資格, 咁相對地過往嘅學歷就會變得其次, 因為工作履歷已經有最大嘅代表性

首頁

尾頁

跳至