心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年一份做了19年的工俾人裁左,曾經好自信覺得自己可以找倒份更好,但其實心裏另一方面又擔憂,因為一直是家庭之柱,還有個女仲細,要供書教學,點之俾人裁左兩星期後,就可以返份新工,人工雖然少之前9k, 心諗都做住先,好過冇野做,自己同自己講咩都要忍,重新適應,所以好盡力去做,老細超難頂,新同事都唔太好人,一間公司人少少得連埋我得5個人,感覺冇一個係好人,見工時候說到很好很好,咩team work, 做起上黎就理得理死,老闆要除時on call, 攪到個人好緊張,而且原來之前我個位轉了幾十人,冇一個人做得長,一係自己唔做,一係俾老闆炒,最後我經歷了兩個月這份工的折磨,尋日俾佢炒左,當然心裏面不好受,經歷再一次失業,心裏又再擔憂起來,將來的日子應該怎樣? 神在那裏呀? 點解我人生咁失敗? 慶幸的積蓄可以一段時間唔工作,但始終不能以後都不工作,講真做了兩個月一份咁既工而家冇得做真是一種解脫,起碼唔使過住成日擔驚受怕的日子,成日望住個電話做人,希望神給我正能量,過埋一個很好的聖誕假期,重新出發,黎緊找倒一份好好的工,希望神聽禱告,阿們

大宅

引用:個標題吸左我入來, 因為我當下都有呢份感覺

原帖由 katejune 於 16-12-18 發表
個標題吸左我入來, 因為我當下都有呢份感覺,不過我嘅事就唔喺呢度分享了。

樓主嘅事其實我都睇到兩個祝福 ...
Thank you for your encouragement. 希望我能保持正能量,繼續靠神保守住,謝謝

大宅

引用:今年一份做了19年的工俾人裁左,曾經好自信

原帖由 SofiaNg505 於 16-12-17 發表
今年一份做了19年的工俾人裁左,曾經好自信覺得自己可以找倒份更好,但其實心裏另一方面又擔憂,因為一直是 ...
真的多謝大家的鼓勵,有你地既說話,心靈已經好好多,雖然心還是不時忍忍的擔憂將來的生活,可是相信神有更好的美事美意,你們講了我的心聲,是的,一份做了十九年的工俾人裁了,下一份工就算再差也不太敢辭職,所以做了兩個月更唔開心都忍,原來辛苦了自己,而家心情真的放鬆了,最少唔使擔心俾那衰老闆閙,想返前兩個月真的過著擔驚受怕的日子,感恩神使我有解脫,希望神使我找到一份更好的工作,阿們

大宅

引用:回覆 SofiaNg505 的帖子我也是做了一份十多

原帖由 com7hk 於 16-12-19 發表
回覆 SofiaNg505 的帖子

我也是做了一份十多年的工也被裁走,做過幾份新工,都是有原因的要辭職,(時間長 ...
我們共同努力,加油! 可能命運就是這樣只,有些人一出世就享榮華富貴了,但有些人一出世父母都不要他/她,或許這是神對我們的試練,我們要好好耐心等待神的指示,今天開始沒上班,送女返學放學,再同女食了一個豐富午餐,又帶她與同學去玩冒險樂園,女很開心,難得有這機會陪下女,都是不錯呢! 神說過不要為明天憂慮,一天當得難處一天當就夠,共勉之

大宅

引用:Quote:SofiaNg505 發表於 16-12-17 18:20

原帖由 good_pig 於 16-12-26 發表
慶幸的積蓄可以一段時間唔工作
係,你說得對,我會努力找工的,謝謝你

good_pig    發表於 16-12-27 00:08

首頁

尾頁

跳至