自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hi,我係新加入架!!
我地一家三口都等咗年幾喇...:-(
但到依家都未有消息呀!!
好想快d有屋啊!!

瑪瑙宮

hi...你好呀!我喺新加入架!!我一家三口都申請緊公屋呀!已經申請咗年幾喇....但都未有消息,我想問下要等幾耐先會審查架?審查完,無問題要等幾耐會派第一次呢??好煩呀....等極都等唔到!!:-( :-(
原文章由 ivysham 於 07-7-4 17:02 發表
我都派左2次,而家等緊第3次(都等左成8個月lu)
第1次喺06年6月派東涌-逸東
第2次喺06年10派長青邨
等到頸都長...但又怕呢次都派得唔好,又要等1年之後由頭再排過

瑪瑙宮

唉...我地一家三口等咗年幾都未有審查,我地係揀擴展市區架!!上星期叫c6打電話去問下啦,個職員話仲有2萬幾個no.先到,起碼都要等3至5年喎!!:-( 但曾特首明明話最多等3年咋嘛,嗰個職員係咪嚇我地架咋!!(希望係啦... )各住媽咪你地覺得我地仲要等到幾時呢??你地最耐等咗幾耐先派到屋呀!!好慘...好慘!!:-( :-(

瑪瑙宮

希望你派到心水啦!!
原文章由 HEIDICHOI 於 07-7-21 16:39 發表
我7月10日上左去審查,今日打去聽話我已到達配房階段...即係第派第一次...希望派好d啦

瑪瑙宮

我99話佢個朋友住2樓,佢話成日都有d米奇由窗爬入屋架!
原文章由 HEIDICHOI 於 07-7-25 18:10 發表
我都收到特快信呀....join先....
其實低層有咩唔好呀???????
同埋比人追數個d都無咩野姐.......收數佬知道個家人搬左都會仲收數ga咩???

瑪瑙宮

我99話我地都收到啦
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

瑪瑙宮

哼....上個月我隻c6打過電話去問房署,個職員話我地仲有2萬幾個no.先到我地喎,叫我地等多三,五,七年喎! 我地no.係G1175XXX,我諗你.....:-( :-( :-( :-(
原文章由 JulieMay 於 07-7-25 16:00 發表
hi ! 我岩岩新加入,大家好!
我揀左市區2人,好驚會派到又細又舊既單位:cry:
我上過公屋進度睇,#1176xxx仲要等20000多個人先輪到我地
都晤知要等幾耐!

瑪瑙宮

舊年有好多4人單位揀剩呀!我地得3個人,就咁有得睇,無得揀喇!!:-( :-( :-( :-(
原文章由 HEIDICHOI 於 07-7-25 22:34 發表
會會..唔知今年4人多唔多有得選........

瑪瑙宮

點解呀...你唔想快D上樓咩??
原文章由 味兒 於 07-7-25 22:46 發表
特快我第2次收到信la 但我唔會join

瑪瑙宮

我會揀被人追過數嗰D囉....因為以前外家斜對面嗰家人都係被人淋過油,之後佢地搬咗,有第二家人搬咗嚟都無事!所以唔洗驚啦,只要快D上到樓就得喇!!
原文章由 HEIDICHOI 於 07-7-25 23:24 發表
如果係死過人或者係欠債既你選唔選????

瑪瑙宮

唔會架....係咪死過人會好清楚寫明喺度,仲要係咁多區嘅單位show晒出嚟比你地睇,如果合資格係任你揀架!所以我覺得參加咗都無害架,如果揀唔啱,只要簽番張嘢就得喇,係唔會計落嗰3次度架!
原文章由 man2602 於 07-7-26 10:37 發表
其實我依家仲15/16,想參加,但又驚派到寶田咁遠,又驚真係派正間死人屋。但我真好想快d上樓呀!!

瑪瑙宮

你就好啦....我地揀咗擴展市區呀!要有排等喇!:-( :-( :-(
原文章由 sammifanlp 於 07-7-26 09:51 發表
我係 1171xxx明天做審查喇 (我申請新界區)

瑪瑙宮

點解你NO.咁前,但仲未做審查架!你等咗幾多年呀...你有無打電話去房署問下呀???
原文章由 味兒 於 07-7-27 00:16 發表
我no 係1141 3人 我都3年la 我係市區 仲未做審查呀 但我個no-2 係咪即是得2人呀 因為我之後加左成員 合共3人 但個no仲係得2人 唔知有無關係呢

瑪瑙宮

唔係掛....咁市區係咪即係九龍呀...係咪唔同擴展市區架!咁如果佢參加特快咪係最早嗰批囉!
原文章由 HEIDICHOI 於 07-7-27 01:20 發表
佢係市區未審查一D都唔奇

瑪瑙宮

幾時先上到樓呀!!

睇怕今次我都無咩望!

G1175XXX 中間位.....

唉..

瑪瑙宮

你幾時寄架,咁快就收到!!
原文章由 屯門哩 於 07-8-2 13:01 發表

係牙!!!收到特快確認信

瑪瑙宮

哦...唔該晒!!
原文章由 屯門哩 於 07-8-2 16:56 發表
25/7號收到邀請信
26/7號寄回邀請信
2/8號收到確認信

瑪瑙宮

要睇番你幾多人呀,因為3人單位其實好少,如果你係4人以上揀到嘅機會就高D喇!因為上年我地係最尾嗰日揀,本來東涌3人單住仲有一個,但到我地時已經比人揀咗喇!!(好彩,因為我唔係咁想要東涌,但隻C6就話有屋,咩都要,嚇死我呀!!)
原文章由 ∼*candy*∼ 於 07-8-8 03:43 發表
其實有冇人知 特快揀屋 除左死過人之外 成功揀到樓既幾會有幾高呢?我東涌都要架 我no1177xxx

瑪瑙宮

青衣出旺角都好方便架,我都係喺青衣大架,不過就住長安!雖然長青唔及長安方便,但都OK吖!其實都唔錯架喇,如果派比我,我實要啫!希望第一次唔好派東涌啦.....不過仲未審查,唔知要等到幾時喇!我個NO. G1175XXX !! 唉.....:-( :-( :-( :-(
原文章由 lovingyou 於 07-8-8 17:07 發表
我派到青槐樓6樓, 如果10xx租金應會有幾大呢? 6樓會唔會多"小強"和環境嘈唔嘈呢? 可唔可以介紹一下位置及村內有咩好買

瑪瑙宮

我都仲未收到呀....
原文章由 小馬仔 於 07-8-9 00:35 發表
我都未收到呀,好緊張

首頁
12345...13

尾頁

跳至