夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

msjollysandy 發表於 14-5-30 00:53
你,人地既老公,新手爸爸,
一直渴望去內地工作見識一兩年, 機緣巧合下有一份長駐內地要坐4個鐘機既工請左 ...
樓主,假如你問會點選擇,倒不如你問有否選擇?

(1)在不了解工作性質、職位嘅情況下,好難去理解,乜嘢情況下返大陸可以見識多啲。但我覺得要以現在選擇返大陸嘅工嘅工作性質、職位、待遇作比較同衡量。所以,在沒有足夠資料情況下答唔到樓主。因為以上因素會影響選擇(3)嘅出現。舉例説如果新工待遇良好,待遇嘅差異又足夠容許太太一起到大陸生活,決定已經不同了。

(2)假如男人可以陪伴小朋友成長,莫講在男人角度,可見證BB第一笑、第一步、第一次說話。在BB角度,跟父親也會有更深厚嘅親子關係。在太太角度,跟男人嘅親蜜度,家庭嘅完整性等等都是肯定的。

其實,如果有選擇嘅情況下,即可以討論,在可以討論嘅情況下,選擇就不只樓主所講(1)或(2)了。

大宅

msjollysandy 發表於 14-5-30 14:18
果到太荒蕪
佢去開發地方
個project可以學好香港學唔到既野
首先,包住包稅包機票呢啲唔算福利,因為如果唔去亦都唔需要享用。其次,係"人工當然好",咁好幾多呢?比率又係幾多呢?唔好得過現在嘅都唔需要考慮承受呢個風險啦!好像投資咁,風險愈高,回報當然愈大啦!問題係呢個風險同回報成唔成正比!
男人唔肯放棄夢想,女人唔想放棄現狀,大家價值觀都唔同,即係無討論同選擇嘅餘地。正如我上面回應第一句講:假如你問會點選擇,倒不如你問有否選擇?

以你提供嘅僅有資料,我係男人,我會選擇現狀

首頁

尾頁

跳至