跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

引用:入何小,一定要考慮自己小孩承受到壓力,一

原帖由 gigayan 於 12-09-16 發表
入何小,一定要考慮自己小孩承受到壓力,一間成績一流的學校,一定會谷,其次家長可唔可以一齊陪小孩讀書做 ...
雖然功課數目叫做8樣起,但唔係剛開學未嚟料,定已經差唔多。我個小朋友剛升小一,通常半個鐘做晒。默書淨係試過英默,英文興趣班時已經默開唔成問題。

反而係家長真係唔可以hea。學校管理好好,所有規矩好分明,每日家長要留心通告。開學第一日要去學校聽如何幫小朋友。有好多網上,中英數,有啲係網上功謂(每星期一篇),有啲係自發性。尋日一口氣上晒做晒都幾個鐘,因為剛派密碼補做月頭未做嗰啲。我有同佢跟英文,發覺個英文網真係幾好,我自己都有得著。

我鐘意呢間係佢近過掃管芴好多,成績好,好多配合好多機會培養小朋友。不單止英文,普通話都好好。每朝有早讀鼓勵小朋友讀課外書。功課比預期中ok,可能我嗰個係梁李畢業,功課模式好接近,一直有大量閱讀課外書,覺得順利過渡。

888Amy  要等到下學期才有中文默書.  發表於 12-9-16 13:07

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:sensei+發表於+12-9-16+08:27+雖然功

原帖由 gigayan 於 12-09-16 發表
其實宜家間間都多功課, 間間都6-7樣, 不過我覺得量唔緊要, 最重要係質, 同個元朗熱門小學教書的朋友講, 幾 ...
多謝!

真係唔hea 得,今日開始逢一三五生果日,set 定鬧鐘叫阿女錄埋音,到時到候就播[媽咪,今日生果日呀,記得幫我預備生果呀!]

今朝自己聽番都覺得好搞笑、

男爵府

好媽媽勳章

回覆:hallonatalie 的帖子

功課量雖然數埋好似好多,今日數過連中英數改正,默書改正叫做13樣,但如果小心做唔駛改就得番好少、而且用腦居多,成版抄嘅就好少。都係嗰句,比想像輕鬆。

相反而家嘅小學,間間都六樣起,如果有得一兩樣都要諗諗咁愉快嘅童年將來會點。

今日第一次返全日喺學校食晏,我個小朋友食完仲有時間差唔多做晒啲功課。

Anyway, 無論讀邊間,有父母配合會事半功倍好多。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:xiaohua2001 的帖子

可能一雞幾味,同一個比賽有幾個奬呢...不過我都覺得多得滯喇

男爵府

好媽媽勳章

引用:2013-2014小一只開4班,每班30人,但2012-2

原帖由 626ma 於 12-09-21 發表
2013-2014小一只開4班,每班30人,但2012-2013小一開5班既?點解又變返4班?

...
全校有27個班房,分配係3×5+4×4。今年小一至小三各開5班,小四至六就各開4班。幾多班小六畢業就先至開倒幾多班小一。所以嚟呢三年都只會收四班小一。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:sensei 的帖子

打錯,係3×5+3×4

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ottowong2007+發表於+12-9-21+15:37+

原帖由 888Amy 於 12-09-21 發表
其實屯門區有些名小學都好辛苦, 默書同何日東一樣都係一星期一次仲要計平時分入成績表, 但何日東唔洗. 呢樣 ...
好似x 金咁,次次默書都計,咪話唔金 :;pppp:

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+sensei+於+12-09-26+發表好似

原帖由 jackieman 於 12-09-27 發表
我地「李金小學」當年家長會大比數通過以平均分計默書嘅,唔想只靠一次默書定成績。
始終覺得平時嘅溫習同 ...
你間學校唔係我嗰間,我絕對無意評論,如有得罪請見諒。

但另一方便想八吓家長會投票係全民投票定係...PTA 委員? 我有位好金家長朋友覺得條橡根拉得好"行".

首頁

尾頁

跳至