自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我係加拿大長大, 我地成班都係public讀出黎, 冇咩問題, 一樣出名大學畢業, 一樣出專業人士。
私校/名校區風氣都係香港人/中國人帶起先。 我讀書個年代真係好小聽到要讀私校, 揀校網買屋。 身邊有家底有錢既同學唔少, 唔係錢既問題所以唔讀。 我自己其實唔太鐘意佢地引入呢種催谷式文化過黎。

治安我亦唔覺得咁差。 加拿大比起好多地方算好太平。 一樣有雜既地區, 但係一般黎講我唔覺得你講個啲捅人開槍入屋打劫係咁普遍亦唔認同治安比香港差。

政府話咩就咩但你唔好忘記, 我地有票, 只要大多數國民唔滿意, 下一屆就可以推翻佢換人。 香港有得揀?

我同老公反而係嘗試返香港但唔習慣。 香港容易搵錢係真, 加拿大生活樸素啲搵唔到咩大錢。 如果放棄唔到高薪厚職花花生界有工人駛, 過去係會幾唔慣既。

maywong288    發表於 17-4-9 22:44
creamybaby    發表於 17-4-9 06:06
ToopyBinoo    發表於 17-4-8 15:58

男爵府

kimmama 發表於 17-4-7 22:55
回覆 aibaba 的帖子

廿年前真係好小聽人話去私校, 我間中學都好多有錢人, 但我眼見的今天, 基本上我個圈子 ...

我真心問, 唔係撩交嗌, 冇冒犯既意思
你言語間都唔太buy加拿大既教育政府民生, 覺得香港好, 點解返去?

你一定要覺得一個地方好你先想下一代響個度成長。 我堅持錢都唔搵要返去因為我buy加拿大教育(我唔知而家係咪變得好差啦, 我啲女未入學)

你係公民, 子女已經係加藉, 咁點解唔等佢地大個先送過去讀? 或者大個佢地自己決定要唔要響個邊發展呢?

男爵府

木土土 發表於 17-4-8 09:49
「自己其實唔太鐘意佢地引入呢種催谷式文化過黎」

咁即係外國現在環境同你以前已唔同咗,文化真係已經改 ...

其實我身邊土生土長既朋友既下一代都冇催谷。 我自己同老公有共識都係唔會谷。 我地只想小朋友快樂成長。
移民個啲多數谷啲 (比起香港算輕微啲), 佢地亦多人讀私校。
當然我唔敢評論廿年後谷個班係咪醒啲勁啲。 好彩我見讀公校愉快學習都依然係主流。
但係家長唔係想俾外國既教育環境小朋友所以移民? 咪你將你原居地個套又帶過去係咪本末倒置左?
我唔太能夠認同呢種現象。 不過當祭各人可以自己選擇點樣帶大小朋友。

首頁

尾頁

跳至