自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

陪多d 你爸爸, 佢心理開朗對抗癌好緊要.

跟醫生指示, 要有報告至知用咩方法去醫, 有咩風險. 最重要係睇病人意願, 即係佢想唔想醫, 急救等....一定以病人意願為首.

如果有經濟問題, 可以搵醫院社工.

想睇中醫調理的話,可考慮d 大學聯辦果d , 即廣華, 浸大. 不過要睇埋會唔會進行其他西醫治療先.

有時間睇香討癌症版, 有好多同路人有意見同埋互相扶持. 不過都要小心神棍搵食.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

月光夢魔兔 發表於 17-10-22 00:01
謝謝,醫生話有藥可以舒緩到,而家希望佢唔再痛同最重要肯食野。

去到四期唔會好番,只係搏下可唔可以與癌共存。坦白講d 奇蹟例子只係少數人至有,我上網睇資料後已經對家人有幾耐命心中有數,我都好想有奇蹟但可惜我家人走得仲快過我預計既時間.... 就算睇中醫都唔一定可以延長壽命,病人食左中藥舒服d 已經好過冇。所以家人與病人爭取求生之餘亦需要有心理準備。

醫癌要睇財力,負擔唔到私家就去政府度醫,搵醫院社工睇下有冇緩助可以申請。

我從網上,朋輩同家人中聽過一d政府醫生對醫末期癌既意見,基本上我同意大部份觀點。我覺得政府醫生同病人冇錢銀瓜葛,意見會中肯d,同埋d 理據係由眾多病例/家屬家事中集合而成,算有為病人同家屬長遠利益 (唔只係金錢利益)著想。

你陪多d 家人,希望你家人平安。

首頁

尾頁

跳至