自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱見有人講開動物園,老實講我都去過,
深圳果個d動物無乜活動空間,d動物應該好唔開心
台北果個會好好多,新加坡果個更加係好!

不過動物園都算,馬戲團要d動物做人類想佢做ge高難度動作,係經過好多好殘忍ge訓練去做到,用個腦諗下都知獅子點會同狗一樣咁易train,而馬戲團動物襲擊人都唔係第一次發生!

其實好多活動都好過去馬戲團好多,d咁殘忍ge野有乜咁好睇?你話動物園都話可以比你親身睇下d動物丫都有意義啦,但馬戲團呢?

我知實有人話咁你食素啦乜乜物物,坦白講我知食肉都好殘忍,因為人類養動物ge方式問題,但我會盡量買free range放養ge雞蛋同free range牛奶(通常都會冇激素等等)

大宅

salok 發表於 17-5-2 10:43
深圳動物園,好多媽媽推介。
但我去過一次都唔想再去,好臭之外。
見到動物瘦到見到骨形,仲要細細隻就唔人 ...
雖然唔買飛入場,個表演仍然進行
但都希望越來越少人去,咁就會慢慢去到唔再有呢個表演

esp要教下小朋友,果d凶殘動物天性唔係咁,
唔係咩都惹得起...
唔好喺條街度見到流浪狗又搞下佢,真係咬就喊都無謂

大宅

333s 發表於 17-5-2 11:22
马戏团受争议,越来越多抗议马戏团的存在。
sorry 唔係太明白你講咩..

大宅

cocoprincess 發表於 17-5-2 12:11
騎象都好唔人道,唔明點解咁多團去泰國必去
摸老虎我都懷疑係餵左藥

大宅

rabbit75 發表於 17-5-2 11:49
總之講環保,講權益,
一定會扼殺部份行業
唔好同我講警察同黑社會
我覺得~冇可能因為要保住某個行業而去做一d唔好ge事
咁同葉劉講冇皮草會好多人失業有咩分別
但製作皮草係監生剝開動物ge皮
呢d就好睇個人價值觀....去諗值唔值得

大宅

jenjen1111 發表於 17-5-2 16:11
台北果d都唔係好架咋。。。星加波我唔知因為睇完台北決定呢一世都唔會去睇馬戲
...
相對上好d ge比起深圳...台北果個冇話包馬戲呀

大宅

rabbit75 發表於 17-5-2 16:55
咁樓主嘅生活和所須
一定完全沒有影響到動物的權益
真偉大
我話我有呀,你冇睇最下面果段嗎?
不過可免則免啦,盡做囉,馬戲團真係唔睇完全唔會造成生活不便wor

如果呢個社會個個人都好美滿生活,我唔介意唔做社工轉行囉,唔會黑心到覺得影響我份工

大宅

香蕉宝宝 發表於 17-5-2 17:08
咁海洋公園呢?
海豚表演都係架其實不過好似馬戲團程度高d
海豚應該唔會比人打掛,但佢地咁高智商應該都好唔開心

首頁

尾頁

跳至