自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

suet219 發表於 22-9-13 12:48
得134cm,好怕佢比較矮,男仔正常幾時開始標高?買保兒加營素飲有無用?

我仔升中一得141 ,中二先開始變聲,中六175已經高定,唔算高但比想象中好小小。

珍珠宮

eggcarol 發表於 22-9-13 15:01
佢食得多唔多?要食多啲飲多啲奶先長得高,男仔矮將來大個會好自卑

我睇返我仔9歲身高得124咋 ,樓主小朋友有134,我仔而家都有175,估計樓主個仔應該高過175。

珍珠宮

suet219 發表於 22-9-13 12:48
得134cm,好怕佢比較矮,男仔正常幾時開始標高?買保兒加營素飲有無用?

我仔9歲得124cm,中二發育變聲,而家175cm已經高定,我仔偏食唔中意食肉,完全唔飲奶類飲品,一年級跌出成長線要見營養師,唔做運動,最鐘意打機,基本上係宅男,你仔應該好過我仔好多。

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-9-13 15:10
我仔升中一都係141呀!!!

請問你同老公几高呀?175都好好呀!

我154老公171,我老竇得163遺傳基因絕對唔理想,所以我仔雖然唔算高但比我想象中好小小。

珍珠宮

eggcarol 發表於 22-9-13 15:09
唔係個個都好似你個仔咁好彩、如果唔理佢真係大個都生得唔高、就算佢讀書幾叻都冇用,會勁自卑
...

我只係想樓主唔好太擔心,相信可以做嘅樓主一定會做,好小會差過我仔情況,我仔唯一可取就係樂觀,情緒穩定。

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-9-13 15:22
其實175都唔矮了

係我家族唔算矮,係而家高人太多,不過自己知自己事,我覺得超額收貨

珍珠宮

moma1023 發表於 22-9-13 15:29
175都ok呀,我仔就嚟9歲,129。 如果佢將來可以有175,我已經好感恩了。

我都好感恩

珍珠宮

x00_00x 發表於 22-9-13 15:30
嘩....你個case好令人鼓舞呀!
我唔貪心架,有170已經好滿足架啦!
...

之前我都係咁諗架,同daddy一樣高就好滿足

珍珠宮

eggcarol 發表於 22-9-13 15:37
明白。
講起高度我特別肉緊、我好緊張小朋友嘅高度

我梗係明,因為我老竇家族都好矮,自細就對身高自卑,不過我仔真係好唔配合,有時唔係唔想理,係真係冇辦法,我知個仔偏食嚴重,又怕營養師對我說教,由一年級開始堅持每日煲湯強迫個仔飲,佢唔食肉就飲肉湯,湯可以迫到飲一碗,奶真係唔得會嘔,每日煲湯堅持到中三。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 22-9-13 15:49
你真係好錫你個仔,而家苦盡甘來,我都明白你開心嘅原因,你個仔而家可能仲有得高。
...

今年19歲啦,應該冇得高了。

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-9-13 15:27
老實,我又唔觉香港男仔好高,反而高妹就好多

我又覺得而家中學生男女都好多高人。

首頁

尾頁

跳至