自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ahpoo 發表於 18-9-18 12:35
我係成功領養者,唔知你選既機構係咩,但我覺得上黎睇都可理解,但一定要預約同埋滿意後就唔需要無啦啦再 ...
我試過去群貓會睇中咗隻想領養
點知個義工查家宅咁,又要知咩職業又要知收入,又要知係咪買樓
最乞人憎係,我啱啱新婚,佢就串77話咁你遲啲生b 唔會棄貓
我話唔會囉我自己養咗廿年貓,我知冇影響
佢勁串咁話:你而家講就咁講啫

根本好多呢啲義工都心理有問題
自己將堆貓困喺籠度就覺得自己好愛貓
其實只係享受啲小動物需要佢地

最後咁啱有朋友執到貓b 所以我都廢事睬呢啲義工

大宅

tell-me-y 發表於 18-9-18 21:59
我知道點解義工會咁煩,
因為他們想靠一味煩來趕絕d 運吉的人,
所以剩餘下來肯依照規矩去領養的就是真正 ...
到底係測試有冇心,定啲義工自己本身就麻煩
真係佢地自己先知

總之我就見過鬼怕黑

我自問比嗰啲困咁多隻貓喺籠嘅義工更加錫自己啲貓
只係覺得畀呢啲義工困住嘅貓其實好慘,有心人嚟養都俾佢地趕走晒

大宅

dogdog918 發表於 18-9-18 23:41
我有次想領養貓貓,佢話一定要裝纱窗,但我住屋嘅,加上我有養狗,裝紗窗都無用,因為我啲狗狗要自由出入花 ...

仲麻煩過啲奶奶揀新抱呀

你住大屋又唔得呀話有高櫃危險你住細屋又唔得呀佢話啲貓冇地方住
你有花園又唔得呀話會走失
你有錢又唔得呀佢話你要返工唔得閒理啲貓
你冇錢又唔得呀佢話你冇錢帶貓睇醫生
你新婚又唔得呀佢話你會生B跟住會丟貓
你有小朋友又唔得呀佢話你小朋友如果敏感會丟貓
你有其他貓又唔得呀佢話你啲貓會蝦新貓
你冇貓又唔得呀佢話都唔知你識唔識養

最好個個好似佢地啲義工咁,單身冇嘢做,間屋唔大但又大把錢日日喺屋企睇住啲貓

首頁

尾頁

跳至