烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

LINGKONG 發表於 14-12-29 10:47
請教JM,沖子參同墨西哥刺身,邊隻好食D啊?可唔可以PM我你買鮑魚嘅舖頭名、地址同價錢啊,想過年買D整俾屋 ...

日本沖子參(二千幾一斤)比墨西哥剌參(千元左右)好食。
你可以去深水埗文X海味買(基隆街,近西九龍中心),佢地有網址(訂貨單有晒貨品價格,可以慢慢比較清楚 先買)。

大宅

回覆 波子 的帖子

個餸整得好好!簡單易整又美味!南美刺參可炆(花膠冬菇)又可炒,幾好。
不過,如果用黎炒,就唔好發噤盡,「太淋身」炒就冇噤好食。

大宅

LINGKONG 發表於 15-1-5 12:15
多謝你嘅熱心回覆啊!文X我之前都去過買花膠,不過冇留意其他嘢,得閒過去掃下貨過年先。 ...
你去文X問問老板,有冇「冲子參B貨」,應該約$1500/斤,抵食!

大宅

LINGKONG 發表於 15-1-6 12:22
我係"樓X"見到沖子參正貨:$3074/斤(31-45)(7折後$2151.8/斤),$3100/斤(46-65條)(7折後$2170/斤) ...
無論樓上同文X我都買過,但都係買B貨(自用級),即係冇禁靚仔的貨,但食用和發頭冇分列。樓上買日本海參5斤以上有七析,十斤以上六幾折,但不一定有貨(而你的報價係A貨,唔抵食!)
文X的沖子參B貨就一斤都有得賣。

大宅

因為日本海參發頭好,起碼有5-6倍,所以我比較喜歡買細條的,發起啱啱好,大條的我覺得太厚了,煑食冇禁易入味。

大宅

Hikosen 發表於 15-4-4 09:38
我試過將已浸發好嘅澳洲禿參切厚片炒餸,不過唔好食
可能我沒有用薑蔥出水又或者切得太厚?
請 ...

海參是一種較難入味的食材,最好淹過夜(我用麻油、雞粉、糖及胡椒粉淹)
將發好的海參解凍,索干水、切薄、淹好,放入雪櫃,第二晚食較入味!(如果海參淹後出水,要倒走水份,可再加少少味)
用蒜頭起穫爆香再炒餸就會好好食!

Lumbini    發表於 15-6-11 10:10

大宅

Roy_hihi 發表於 15-4-11 18:58
請問,海參從內壁推出腸臟及除去雜質時,係唔係唔好清走內壁呢?
但係我唔知道邊塊係內壁,請問係唔係黃黃 ...
發海參我會將所有內藏連衣(內壁)清走,這樣做家人、朋友會覺得干浄D、食得安心D、好睇D。(其實,有人話腸同衣係食得的)看圖,你只要再凊走埋D衣就OK!

大宅

Jmjm2014 發表於 15-4-12 12:01
聽聞海參加檸檬一齊煲,d衣會自己甩,不過我未試過㗎。
不需要這樣做,正常浸,勤換水,夠軟身就剪肚,一路浸一路凊腸去衣,然後加羗去煲滾,息火焗,水凍後可再清洗一次,所有衣一定可洗走。夠諗的就可收起放入冰隔,半年內隨時拿來食用。記住:發海參每次煲完,凍後都要Check;哪些夠諗要先收起;其他的再煲焗!(一定要續支Check,分開收,如果全部一齊收,就會有D太諗;有D就太硬!)

Jmjm2014    發表於 15-4-12 13:59

大宅

Roy_hihi 發表於 15-4-12 13:48
之前我都有睇到你哋講,每支海參浸法嘅時間都有唔同!我會經常留意住佢嘅情況啦!
另外同一批海參都會有唔 ...
海參喺天然海產,只只色唔一樣絕對正常!

大宅

Jmjm2014 發表於 15-4-12 13:52
謝師姐。其實我一直都係好似你講咁發參,尤其是豬婆參,參與參之間浸發時間可以差一兩日。我都係等得閒先發 ...

冲子參易發過豬婆參好多,你一定掂!

Jmjm2014    發表於 15-4-12 14:34

大宅

LINGKONG 發表於 15-5-31 11:37
師姐,請教下你豬婆參點發啊?我發過一次失敗左,發左2個星期都仲好硬,t h x! ...
豬婆參因為大隻所以較難發透!通常我會全隻(約10-13両重)浸水幾天,每天換多幾次水,慢慢洗走D灰;
然後,我會將佢切開8件,清洗干淨就開始煲,開頭滾多幾分鐘,慢慢攤凍;然後換水再煲,每天2次吧,兩三天就得。

大宅

LINGKONG 發表於 15-5-31 20:39
多謝指教,想問一般第一次滾幾多分鐘啊?第二次又滾幾分鐘啊?係咪都係凍水落?sorry,太多問題,麻煩曬! ...
因為海參唔會(好似花膠噤)走膠,所以可以凍水落,硬就滾耐D,同一隻豬婆參切開咗8件,哪件夠淋就先收起,其他的就再煲。

大宅

Ocean419 發表於 15-5-31 21:12
請教呢隻係咩參?發同煮有咩要注意?
這隻叫「竹沙禿參」,簡稱「沙禿」,程序同發一般海參一樣,它較淋身易發,浸2曰,開肚,清沙、腸、衣;再煲2次左右就得。

大宅

Ocean419 發表於 15-6-1 08:19
Thanks. 淋身應該點煮才好食?我只煮過黑色果d細參通常炆冬姑豬肉
其實,自已發海參的好處就係,發到幾淋自己決定!你可以唔好發到禁淋,就可以用嚟炇冬菇。
最傳統的菜式係:花膠、海參、蠔士炆冬菇、俾D江瑤柱(整碎)、蠔油、糖、麻油就會好好味!
這是家庭「做節」的經典菜式,值得一試!

大宅

B.Lam37 發表於 15-6-12 16:27
第一次發海參, 由原本一隻中指大發到咁, 發左5日~
發得好靚,唔錯!下次可以試吓唔同種類的海參,經驗多了便會越做越好!

大宅

回覆 fishball_boy 的帖子

這是曰本北海道刺參B貨(自用級),D刺同形狀冇禁靚仔,比A貨(靚貨平4-5成),如果A貨賣$7-8千;B貨大約4-5千左右,但發出來差唔多,所以B貨抵食D!這些貨都好靚!約多少錢斤?

首頁

尾頁

跳至