自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

loolooloo 發表於 17-4-5 12:19
招聘廣告內寫請全職,薪金X-Y。
去到見工,見到最後,佢話請我做part-time, working hour無變!!!
要減我1/ ...
最後你有無block 佢whatsapp
樓主,我都試過類似嘅事,當時佢話想我比啲誠意佢地睇,要我人工要比舊工低2k請我,我彩佢都傻

另,我有朋友試過單仲激氣,假設佢份廣告寫14-17啦人工,五日工,朝九晚五,我朋友見完後人地話即請,叫同事印合約,印嘅時候話其實廣告打錯左,人工係11,六日工,朝八半晚八,朋友聽完即走,吳簽,佢話無當場用粗口丙人地已經好比面

又另一個朋友,見秘書,見完之後人地話請,人地話由於公司長期請吳到清潔阿姐,所以公司打算吳請阿姐,改為秘書做埋阿姐果份,最後朋友決定吳簽約

mrslam2014    發表於 17-4-6 14:36
greenpea    發表於 17-4-6 11:23

珍珠宮

MariaTsui 發表於 17-4-6 07:45
廣告印錯都得,秘書變清潔亞姐,我都第一次聽
廣告錯果間朋友話係新蒲崗,秘書果個係兼埋阿姐,吳係變阿姐
依啲都係我聽過最變態嘅

珍珠宮

good_pig 發表於 17-4-6 08:05
有d仲賤係返返下先講
咁好慘呀,一係硬食,一係裸辭
再分享多啲

1.我阿妹
佢去外國讀書前搵暑期工,睇中左一份暑期芭蕾舞老師,見嘅時候,人地話校長去左旅行,校長個秘書定朋友黎代校長見工,中年女人,佢完全無問我妹對跳舞方面嘅野,係度講低能野,知道我妹去外國讀書,暑假後都不會變做兼職導師,就鬧佢忘本,講埋曬啲毛主席萬歲,無共產黨就無中國,所以讀書應該去偉大嘅祖國度讀,跟住又話睇我妹嘅面相,註定有一個家姐一個妹,我妹話佢得一個家姐,個女人話咁肯定你阿媽落左你阿妹無話你知啦。返家後阿妹講返見工經過,聽到父母都把幾火,後尾有請阿妹,但阿妹都吳做
2.老公個妹
當時佢剛大學畢業,我未識老公嘅,姑仔去見工,中年男人。見完之後個男人問姑仔有無拍拖,姑仔無,個男人話佢好憎人拍拖,因拍拖係一件會影響公司的私事,搞到啲人放工即走不ot,姑問你地ot有無補水同o到幾點,對方話要到十一點,放工即返家,第日即返工,無補水,姑已經覺得好有問題就話咁你要人放工後幫你做免費勞工咩,佢話做人應該有無私的精神,返得工就應該預左一日廿四小時都比曬公司,姑係火爆嘅人,同佢嘈左獲就走了

珍珠宮

小金鳥 發表於 17-4-6 11:54
我都試過這樣,地點係由東去西,去到壓一半都唔只,仲問我有無興趣做義工,
做幾日,見完真係勁嬲,覺得比 ...
我試過讀大學時搵兼職,比人問我不如做義工,會出返證書比我囉,真痴線

珍珠宮

大豬既老婆 發表於 17-4-6 14:31
呢個真係好離譜窩!有無錯得咁離譜呀!
錯係藉口,呃人黎見工就真

珍珠宮

iruka 發表於 17-4-6 14:57
賤格得咁緊要,登廣告一樣錯都話,時間、人工、返工日數錯哂都夠膽死,另一份都衰,做埋清潔阿姐果份,佢 ...
依啲咁嘅公司,我同朋友祝佢早日執粒

珍珠宮

大豬既老婆 發表於 17-4-6 17:37
擺明係真實嗰個offer實在太差,由9-5變8:30-8,5日變6日仲少左3K,真係鬼um眼先會做囉。
...
我覺得佢地係講真話就無人去見,所以用張所為錯嘅黎咁玩法

首頁

尾頁

跳至