0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囝個半月, 而家日日飲奶都飲得差..餐餐奶都要磨成45分鐘, 有時候飲到30-40ML就瞓著唔飲..之前個餐又唔係飲得多..雖然聽啲人話由佢瞓. 最多下餐早D喂..有試過呀..餓醒諗住里餐會飲多D啦..開120俾佢.點知又係度磨

我下星期就返工,, 想幫佢戒夜奶..完全唔知點幫佢戒...上網睇話日頭加量, 或者夜晚最後一餐俾多D佢..

佢一餐最多飲120, 仲係好勉強...試過最後一餐佢飲完120ML, 都係捱得3-4個鐘就醒..凌晨時間多數飲得70-100, 有時候30都試過

日頭要抱住瞓, 一放落床就喊..佢喊都已經拍拍佢..同佢傾下計..但佢係愈喊愈勁, 直到你抱起佢為止..

我覺得自己唔識做人媽媽

大宅

回覆 beecheng 的帖子

係第一胎呀..
覺得有D無助咁..見到個問題..但唔知點解決..

大宅

回覆 beecheng 的帖子

多謝你

大宅

回覆 日本成 的帖子

咁你最後係幾時幫佢戒同點戒到架?

大宅

回覆 janede1314 的帖子

最驚里種...唔知喊乜..

大宅

回覆 日本成 的帖子

等我今晚試下..

大宅

回覆 hkyuki618 的帖子

以前睇住人地做父母,覺得人地大驚小怪,而家先知真係乜到驚一餐希望佢一日比一日好,就算食咁少奶,體重都有增長啦

大宅

回覆 kam80kam 的帖子

試過換大Lon既奶嘴,飲到漏晒出嚟,食唔切,所以又轉番舊奶嘴佢而家夜晚飲奶/掃風 可以搞成個幾鐘,去到半夜個胸谷又要泵奶,感覺瞓低冇幾耐佢又喊醒要食
就嚟返工啦,望佢乖乖地自動戒啦

大宅

回覆 clkam 的帖子

佢里兩日日頭食得好左..但餐餐都要食半個鐘..我自己掃風好渣..上網睇片..睇埋奶奶姐姐掃風手勢..都好難掃到風出嚟..

佢夜晚真係好準時..食30ML or 120ML, 都係三個鐘起身叫食..

大宅

回覆 babybearbaby 的帖子

我覺得喂奶唔算太辛苦..就算佢食得慢.食得少..佢肯瞓我都由佢..
而家最慘係食左30ML 掃唔到風出嚟...佢又唔肯再食..我又唔敢俾佢瞓...驚佢嘔..

首頁

尾頁

跳至