跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

如果英中是你的目標,讀圓玄有優勢
就算唔能夠成為band 1學生都仲可去band 2直資,直資大部份係英文嘅
講真要讀大學英文唔掂點讀, 所以始終都係英文最重要

大宅

scgift 發表於 17-7-12 23:14
我聽聞只得3成band 1率。知道有個case係小五考級80,老師叫家長要有心理準備讀band 2學校。
...

你聽聞嘅資料係幾年前嘅, 頭1,2批小六生升band 1係得33%, 因為當時未有pre S成績參考,間間新學校都要經歷呢個階段, 近年已經提升左我肯定唔會30%咁少

大宅

one2one 發表於 17-7-13 23:50
今年無人入神校?

今年入神校人數比以往多,可見升中成績每年提升中

大宅

bbeasy25 發表於 17-7-15 10:06
有人覺得係band2 先去2綫直資,其實直資教學理念同其他資源都同津校有所不同,只是係選擇唔同,未必關成績 ...

我朋友都係圓玄今年畢,部份家長唔想入最top嘅中學,太谷壓力太大,情願去排名低少少嘅學校讀得開心d,始終會考係睇個人努力,就算band 3都可考入大學,冇話一定要讀最top嘅先讀到大學嘅
屯門四大中學,有三間都係壓力超大教學傳統,有理念嘅家長未必想入讀

大宅

cookie26f 發表於 17-7-15 17:59
咁得意小學考圓玄,但第時考到band 3都唔介意?

我唔係話佢地會入band 3, 而係比最top低少少個d中學例如band 1C,2A個d呀
我見今年都唔少人選擇去港青呢間又係banding唔高但幾有理念嘅中學
佢地唔同屯門嘅一線小學,佢地一般想入番屬會學校 (即屯門四大中學),而讀四大中學壓力係好大

大宅

Mchacha 發表於 17-8-1 11:38
首先,我個人覺得那是家長自己的比較,一般與聰穎未必是事實!
但如哥哥真的只是一般,上到梁中也一定辛苦 ...

絕對係, 資質一般入去梁球居好難應付,開明嘅父母都知要為小朋友選適合嘅學校, 能力不及比你讀到都辛苦,自信心又低
DSE係耐力戰,唔係話你入到名中學就一定入到大學
個位阿媽咁樣比較二兄妹想法亦好幼稚,而且主觀性太強, 個女考級80成績真係好一般,既然佢覺得個女咁醒都只係考呢個成績應該一早研究下係咩問題幫下個女,而唔係而家後悔囉

大宅

scgift 發表於 17-8-1 10:05
所以咪話要睇返band 1率有幾多囉。入得圓玄既都係叻仔叻女,要穩首前列位置做到band 1生唔易呀。

知道有 ...

睇番今年升中, 計左屯門區內區外嘅直/私/津中學, 有百份之五十幾係升上 band 1, 呢個數字以冇聯系中學嘅來講算好高

大宅

rabbit@8 發表於 17-9-4 23:53
唔覺圓玄好,朋友A囡囡(圓玄)今年派咗band 2中中,朋友b嘅囡囡(另一熱門小學)細佢一年級,有時仲要教返圓玄 ...

今年圓玄得12人入中中,90%升英中,你朋友嘅成績算係最差個d, 每間學校都一定有叻&唔叻嘅學生,你唔能夠用最差成績學生做比較!
圓玄好open而家上佢網站有得睇今年升中結果,寫明幾多人係邊間中學, 有興趣想了解嘅可以自己了解好過係到聽人講

大宅

honeydeer 發表於 18-7-1 10:21
我自己觀察,見到啲學生操行唔得,心地又差,親眼見,其他圓玄家長唔好抨擊我
...

老實講有邊間小學係全部學生操行好好, 心地個個似天使丫? 呢個係現今社會問題都唔關學校事啦
屯門某一線小學校規極嚴, 放左學係市中心咪一樣見到好多百厭無禮嘅學生!
我諗圓玄學生係比較活躍主動,學校比左好多機會發展學生專長, 加上學校唔會比較成績, 學生有自信,返學開心歸屬感強, 論考試分數可能唔夠死操爛操嘅學校勁, 不過對於小朋友發展及適應未來社會嘅能力, 我覺得圓玄學生是真的比傳統學校學生強

首頁

尾頁

跳至