自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

點解要問咁多點解?
人要活得好活得衰全憑你自己想點過。
你有思想的。
點解唔好好想活著的真正意義。
笑亦要做人
喊亦要做人
何不笑著面對人生!

子爵府

somesome2020 發表於 20-8-30 21:18
點解你要問我 "點解唔好好想活著的真正意義。"
你做乜問野.
點解要人答你野.
你都話你有思想, 你可以自己解決到既問題就唔係問題啦
人地答你係有禮貌咁回應你,但你有無諗過自己既問題係無問題呢?
問得點解出黎不如自己去找答案啦

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-1 17:42
咁都得,個討論區大半貼都係問野
問野唔係唔比但人地回答你又串串供咁

我睇你呢D人唔起.. 你想人地點回你呀

子爵府

somesome2020 發表於 20-8-31 12:12
你父母冇問過你生你, 唔代表你就要唔問個仔就生個仔ga wor.
例如如果你俾人偷野, 你就可以偷人野?

做人父母生得出就預左會對仔女負責
如果下下都要問仔女你同唔同意我做你父母
你同唔同意我宜家叫你讀書
你同唔同意我宜家叫你食飯
咩都要問人同唔同意既話
你有無問下你自己同唔同意我宜家所講既野先回覆我?

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-1 19:37
我就係咁諗,俾啲bk母親係咁鬧

然後我都會苦中作樂架,啲人又話,咁你快樂嗰陣唔多謝阿媽。

其實你真係好似我一個朋友
佢同你一樣成日怪父母生佢出來
又話細個迫佢學琴,到大左又迫佢做野. 交家用! 所以一定唔生B

其實佢份人咩都覺得係迫既,到宜家佢都係無所事事. 當年佢30歲, 想結婚,

佢又唔想做野只係想搵個男人養, 跟住識到佢宜家個老公, 個老公果陣都搵到D錢,

佢老公當時係想同佢結婚生BB,因為係圍村獨仔, 好傳統既思想, 跟住佢同佢老公講無問題,肯生BB但條件係唔做野養好身體, 由30歲結婚到家陣就黎47歲, 都無BB,因為佢話唔想生BB, 所以經常偷食藥, 但佢老公就一直以為係佢生唔出!

到最近, 佢老公因為疫情無左份年薪過百萬既職業, 佢老公公司生意唔好被裁了,失業中.
佢仲好意思日日去做FACIAL KEEP住自己個後生LOOK,又打BOTOX,又攪呢攪路
但佢老公話叫佢慳D啦, 家陣食緊老本啦, 你仲每月使幾萬蚊.有無問過我呀..但佢話當初結婚時已經講左唔做野等生B.但生唔出B 又唔係佢問題,最慘係咩都唔問佢老公就用晒佢老公的錢買買買! 所以呢D人都係唔應該生B, 如果能夠做好自己覺得自己係一個好媽媽, 比到家庭溫暖比自己孩子既人先好生B. 如果連自己想點樣生活都無想法無計劃既.生出來都係害人害物!

有時... 自私既人係由個人價值觀而引發出來的!

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 11:08
冇生到咪好。不過佢呃住老公,偷偷食藥又唔啱嘅

其實好多父母都覺得自己附合生b要求

識唔識教.同仔女聽唔聽教係兩回事

人永遠不能只有一個方向的想法
每件事既觀點和角度都唔同
不如你去睇下"雖然是精神病但沒關係" 呢套韓劇入面會有你想要既答案

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 11:41
睇下變態老母逼個女跟佢嗰套,搞到差啲成世有陰影?好彩遇到男主角?

定係個議員父親搞到個仔變露體狂,多 ...

我覺得你應該睇下金秀賢個角色而唔係其他精神病既角色

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 13:25
Cherry picking?
你睇下個男主角有無好似你咁?
調返轉諗, 你父母生你出來. 最大得著你咪可以識到你老公,

同樣,你老公父母生佢出來先可以比佢認識你

如果唔生你地出來, 又點令你地識到一生至愛?
你可以選擇唔生, 但人地選擇生既又是人地既選擇
從來都唔會有對錯之分

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 13:37
個男主角都有一排覺得阿媽生佢係為左照顧自閉症大佬,而唔少父母真係因為要照顧個殘疾哥哥姐姐生多一個

...

講緊既係你內心既世界
其他BK 既人家庭環境係點都唔係你既內心世界
人地可能係住得細但生活得開心, 只要一家人齊齊整整健健康康無病無痛
已經好開心!

如果你成日想法都咁悲觀,你應該真係要搵心理醫生傾下,
在BK世界應該沒有人可以真正幫到你. 始終我地唔係你內心既一條虫

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 15:17
咁你話講韓劇我就講韓劇其中兩個角色
好你話係另一個角色我又同你講

我只係想叫你睇下金秀賢係入面都曾經講話出生係媽媽想佢照顧個阿哥
但到佢父母都死了後, 佢先明白個哥哥都係佢最愛同最珍惜既人
如果你投入唔到既角色同埋唔明白套戲,你點睇都會鑽牛角尖
正如你成日用BK 的JM來比喻, 但你又真正了解到BK 既JM 既心態嗎?
在BK, 真係有好多媽媽是真心想生個健康寶寶出來把佢養育成人才會入BK呢個討論區的
而你, 又唔係有BB既媽咪,又唔係準備有BB既女人, 你入來只係想"潤"下我地呢D已經生左BB既女人
"仲咩唔問下胎兒想唔想出世, 就生佢地出來"
你不如問下隻雞想唔想生雞蛋比你食!

建議心理有問題或精神病真係要快D睇醫生!

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 15:34
有邊個阿媽唔係真心想生個健康寶寶

但係就係冇諗過個寶寶可能會唔開心唔健康,唔中意出世

我同你講, 你如果經歷過失去,你就會明果種痛..
真係唔健康既. 會選擇在媽媽懷孕初, 中期,後期無啦啦心跳停了而唔出世.

或出左世都會無啦啦自然離世!
你唔會明果種10月懷胎後再失去既感覺!
因為你人生無嘗試過懷胎!
如果胎兒選擇了平安無事出世和成長, 條路將來係點都係佢自己既果!

子爵府

somesome2020 發表於 20-9-2 15:44
你當嗰啲出左世都唔健康嘅人唔存在嘅?定你覺得嗰啲叫“健康”

明明係母親揀生出黎,硬係要話個胎揀出世

咁你當果D係母體已經死左既胎兒又係邊個選擇?
個阿媽好想佢地出世的,滿心期待, 但最後佢地係入面停左心跳!
咁係邊個決定的?你說...

很簡單的半杯水既道理!
我同你既睇法唔同,
就係我睇既係半滿,
你睇既就係得返半杯!

首頁

尾頁

跳至