興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

當我知道隻17歲貓已經唔得(睇表面已知多個器官出問題), 醫生檢查完隻貓, 同我講: 呢隻貓真係好靚, 我好遺憾講佢情況真係唔太理想, 如果你想繼續醫, we'll have to undergo VERY aggressive treatment
我明白醫生意思, 係果幾日嘅事, 但我唔想夾硬去留佢, 只想俾止痛藥等佢舒舒服服咁走

我問醫生, 如果我咩都唔做, 只要止痛藥, 決定帶佢返屋企, 你會唔會覺得我好殘忍 (因為之前睇左另一個醫生, 佢都痴線, 叫我入院吊水又做BIOPSY又驗又照, 我同家人商量完決定走人, 咁無醫德, 醫生即場黑面)
醫生當時好認真咁望住我, 同我講, 唔好用殘忍咁沉重嘅字眼, 你至係佢主人你知咩係最好, 就算我係醫生, 我都唔可以100%確認邊一刻做邊樣決定係最岩

我問醫生, 佢痛唔痛, 醫生話據佢所知, 無現象顯示佢痛, 如果叫佢形容, 佢會話隻貓好攰好散, 好似飲醉酒咁

醫生話佢唔痛, 我心安d, 最後打左止痛藥走

幾日後, 貓貓抖氣都攰, 我地知係時候了, 陪住佢打針離開

動物同人一樣, 始終要面對一d治療唔到嘅情況, 始終要死, 我唔會強求去留佢, 因為夾粗黎大家都痛苦 (我朋友隻貓糖尿, 到後來日日要帶佢返去打針, 貓仔已經唔識行, 維持左好耐, 到今日我朋友都講唔出究竟係愛佢定害佢)

有時肯放佢走, 都係一種愛, 信我, 唔好令自己後悔, 陪佢到最後一刻

祝你地同狗狗都平安

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bbyau2010 發表於 17-1-3 23:57
親戚屋企都有隻老狗,見佢呢個星期急瘦,雖然有食野,但真係好瘦,我同佢講狗痴應該差唔多,佢都問究竟應該 ...

醫生講得好簡單一隻動物識食痾訓就夠。如果狗狗真係好老,預左會有狀況,佢唔辛苦就無問題

首頁

尾頁

跳至