自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

樓主講果d,係一般人覺得貴吧,唔算人棄我取wor

chaiwanb    發表於 17-12-4 21:11

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hokabb 發表於 17-12-4 20:13
我去嘅地方都唔係貴,唔信你去旅行社睇睇

Sor~你岩,估唔到北非咁平

我都成日希望去唔同地方睇

埃及我恨左好耐,但近年治安令我唔敢去
斯里蘭卡去過bentota一次,滾水淥腳,有同事游水好叻去左游大海,見到海龜
內蒙廿年前去了,好懷念。一望無際草原,赤腳踩草地、湖、俾隻馬洽、一星期無水沖涼,好難忘
杜拜岩岩又去完,自己都估唔到去左3次。齋杜拜十年去一次就夠,近年同Abu dhabi一齊玩,可以考慮

印度又係滾水淥腳,無時間去玩去了解。我相信果度好大,一定好多唔同野睇。我仲記得初識我老公佢拎喀什米爾d相俾我睇,我笑佢呃我印度要著雪褸嘅咩!我好想試船屋煲煲仔飯滋味

王國長老

I9528 發表於 17-12-4 20:24
响尼泊爾行山,住宿簡陋民宿,個廁所只有 4面木板
夜晚去解決時,一面枱頭望星,個 pat pat 就凍冰冰(當 ...

最難忘屎坑就在內蒙古
正式屎坑,下面一大個坑,四面板,十幾呎深,全部xxyyzzz,一差錯腳就,我會建議咪再爬上黎了

王國長老

I9528 發表於 17-12-4 20:28
北印船屋唔駛自己煮,佢有管家幫你搞掂每日 3-5餐,出聲就得,好嘆架

睇你平民團定豪華團喇

王國長老

hokabb 發表於 17-12-4 19:14
印度我去過,可能我嗅覺敏銳,一上機已經想落機!風景古蹟又係好正!可惜太太窮,佢哋嘅紅燈區竟然喺係樹林 ...

都係架。我去juhu (mumbai附近一個海灘resort區)。隔一道「城牆」,裡面係五星級世界,外面(海灘)就有小朋友乞錢。真係好想俾但個個都話唔可以。食q就一邊呼喝,真係好難過

王國長老

yame 發表於 17-12-4 20:39
我今年去過兩個未去過的國家:

1. 越南的河內、下龍灣和薩巴

係,用有限嘅時間,想去看世界
架飛機到南非,一眼望到盡頭係地平線,對香港人黎講簡直好似去左火星咁神奇
去杜拜,見到當地女人著到一身黑袍咁去游水。去沙漠俾架車拋都係體驗(你試過沙漠周街嘔未丫!)。齋盛月去,4x度天氣飲水都係犯法
去蒙古,俾隻馬洽,扯你去食人地d農作物。你又唔夠佢大力,仲扯甩埋條疆繩落地咁....

所以真係好想去南美、去埃及、去西藏,我連馬爾代夫都未去

其實大陸好多地方好靚:洱海、稻城阿丁、新疆依犁、只限唔知訂跟特色團又貴

王國長老

waynewon 發表於 17-12-4 20:53
算少事,去西藏,國道旁邊屋仔公廁,下面係幾千尺山坡,但都堆到成個坡都係糞之餘再堆多一個小山,都唔係問 ...

我....好想見識下

王國長老

Catvole 發表於 17-12-5 09:21
其實印度係一個好值得去嘅國家。睇到d貧民生活真係會令人反思。小朋友膠袋,糖紙都可以玩得好開心。而且大 ...

有次同事俾佢facebook我睇
去過西藏睇天葬(佢話唔多俾外人睇,佢果次好彩搭上搭蚊衫尾至睇到)
去過machu picchu,話想睇最好,行山原來好辛苦(佢已經係操fit開)
去過天空之鏡
去過帛琉,潛水母湖。佢話其實好傷心,因為每郁一下,好多水母會死
歐美唔駛講,住左N年
大陸好多香港人唔敢去嘅佢去晒......因為佢係大陸人

真係羨慕

王國長老

回覆樓主

我有個祕密心願,好想搭下唔同地方長途火車。勁想由北京搭到moscow。但c6一定唔會彩我

王國長老

MMCP 發表於 17-12-5 11:11
好羡慕你們去過這些地方,我都要帶阿女去睇下(又其是大陸),

我嚟d路痴, 應該會跟團去. ...

考慮下杜拜。先進、有野玩、唔貴(淡季4999有交易)
我上次就係專登為左帶兩隻細去睇沙漠

王國長老

I9528 發表於 17-12-5 13:02
西伯利亞鐵路,點都要坐一次
沿途風景超靚,有霞霧時,好似人間仙景咁
...

唔好再引我喇

王國長老

哎, 去個廁所啫, 打完一大餐無晒....

分享下廿年前我去嘅蒙古, 應該同今日唔同晒了, 我見JM嘅相已經現代晒, 往事只能回味吧

廿年前, 幾個學生膽粗粗, 廣州搭火車去北京(36個鐘), 再去呼和浩特, 目的地係輝騰錫勒草原, 3日2夜, 聽講沙漠要再耐d

坐車上山, 沿途只係間中有d民居, 感覺就係傳說中一路向個天爬上去嘅感覺
去到營地, 係一堆蒙古包, 當然唔係全真, 地台係水泥, 入面就真嘅, 咩屁都無, 訓覺都係舖被訓地(一營十個8個無問題), 有幾座平房, 係廁所廚房, 無涼沖架喇! (亦唔會沖, 凍死都有份, 想像政府廿年前舊式新界渡假營廁所再downgrade)
蒙古係無種菜, 只種到瓜, 所以瓜足咁多日, 蕃茄, 洋蔥, 薯仔同埋蕃茄, 洋蔥, 薯仔(有種五穀類, 麥呀高梁等), 肉就係羊, 一大條羊脾白烚! 點汁食

日抖去騎馬, 睇草原, 睇風景, 蒙古好多個湖, 我都唔知自己去左邊個, 總之放眼都係不知名植物, 湖邊全是青蛙, 指甲咁細隻, 一腳都唔知踩死幾多
騎馬啊, 至知馬好好玩, 佢地唔鐘意會追住黎咬, friend嘅會等埋一齊, 蒙古馬好高大強壯, 當然唔會聽我地枝笛, 會扯我地去食人地d農田啦, 會走去佢自己想去嘅地方啦, chalk兩chalk連彊繩都跌埋落地, 嚇鬼死架真係, 我無野可以扶, 佢一跑我就大煲

去到夜晚, 凍, 四野無人, 無光, 無車, 無聲...呀, 有, 青蛙聲昆蟲聲, 導遊帶我地去睇當地人, 泥屋一間, 一枝candle照晒全屋, 見有客人就開左全屋唯一一隻燈膽, 斗室內只見一個坑, 下面可以暖嘅, 用黎訓覺

出返去, 唔知點就迷路, 唯一嘅光就係手上電筒, 360咁照, 都係黑黑黑, 東南西北不分, 我又唔係蒙古人, 唔識睇星認路, 佢地d地標又唔識, 好彩, 導遊好快又搵返我地

第2朝, 聽到拍拍聲好大落雨聲, 唸住無得睇日出啦, 原來係風聲, 夜晚風大, 吹到成個蒙古包拍拍響, 一打開門, 馬夫爭住將件厚褸俾客人, 原來係爭客仔 (夏天日出前都凍到要著羽絨), 又去玩

玩完3日2夜, 帶住一身老泥離開蒙古返北京, 指甲滾晒黑色邊似乞兒

王國長老

I9528 發表於 17-12-5 14:41
我著 3點式,一定會令個海灘清晒場,因為雞飛狗走晒
...

王國長老

Ahlite 發表於 17-12-5 15:19
好鍾意睇呢個鋪

洱海,亞丁自己去都好方便,亞丁好似已有機場了!

就係交通唔方便至可做世外桃源呀

王國長老

puresthell 發表於 17-12-5 16:57
多謝,如果有興趣就再講下

墨西哥

再講再講

王國長老

麥兜媽 發表於 17-12-5 19:53
斯里蘭卡 朋友個囡係個邊工作咗兩年(獅子銀行外派人員)好靚茶園,我個兩年錫蘭紅茶飲唔曬海鮮又 ...

我上次去bentota住taj ,係mumbai同事安排。頂!早午晚都係咖哩。我連橫影左十幾廿張咖哩相send去屋企人group,佢地笑到顛左囉

首頁

尾頁

跳至