自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

個人選擇,我媽係全職主婦,細個最開心係返到屋企無人
Free晒!

所以我唔會唔返工

fatpanda    發表於 18-12-18 13:52
newcook    發表於 18-12-18 11:19

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

所以都要睇返大人細路咩心態
我媽係虎媽,相夫教子就係佢嘅全部
讀書考試係我童年。我媽最想我地做晒功課佢就放監,可以一齊落街行下。但我細佬唔恨亦心散,所以日日打打殺殺
到中學,我媽只識叫我地返屋企(因佢太寂莫)
到大學要住hall,我媽第一句話咪駛旨意第二時搬出去
到我工作,佢唔明點解我要ot,唔明點解我要轉工

佢思維從來係一個「阿媽」,所有野都係圍住佢轉。對住佢我好窒息

所以我22歲大學畢業,25歲已經嫁左。我需要空間。到而家仔女結晒婚。佢同我爸關係被柴米油鹽磨到見底,佢一無所有

我好感激佢付出一生俾頭家,我地亦盡孝,但我唔treasure大家曾經一起嘅時間

王國長老

超級特務 發表於 18-12-18 10:39
我細個同婆婆住
大個住宿舍
工作後搬走

如果我媽知道我地咁唸實好傷心
但佢一直唔明,佢對我地嘅好,唔係我地想要(呢樣係我不停不停不停remind自己要避免犯嘅錯誤)

王國長老

0q.cathy 發表於 18-12-18 10:47
返工係一個家庭選擇,好難成日叫其他人體諒,咁佢都有自己家庭。如果吾捨得,咪改返半日,但你又未必想降低 ...

人人都係一日24小時,又要返工,又要照顧小朋友。只能犧牲(係,魚與熊掌)
一年十幾日大假,我咁多年都幾乎係用晒在仔女身上(考試、親子xx)。拎大假,唔好煩到同事,咁公平啦

王國長老

brindlewin 發表於 18-12-18 11:16
又唔一定“高職”,。
有同學家開雜貨店,本來個同學唔聲的,但佢爸爸嚟,其他同學忽然發覺佢爸爸有好多日 ...

D細路一聽屎尿屁特別興奮

首頁

尾頁

跳至