自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大陸好多人生日都係假,方便讀書做野
以前香港都興咁做,我爸出生年月日都係假(香港出世不過戰亂無人理,真正生日自己都唔記得)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-2-18 08:09
如果證件係果個日子,咁以後果個日子就係真啦.....

但又同朋友講其他日子,同差幾個月,所以又應該唔係農 ...

一般人唔係咁認為丫嘛
(起碼我爸同我識嘅大陸人都係)

王國長老

俾各位未見過嘅
香港出世,身分證只有年份,連月日都無,出世紙都搵唔返(搵過出生登記處,話無)
如果要寫身分證至係真,咁咪無生日囉

寶褓保補    發表於 19-2-18 14:39

王國長老

nyfng 發表於 19-2-18 12:39
我阿嫲身分證都係只得年份;有時某啲機構要求填出生年月日,啲職員都係幫佢寫一日一咋。
...

係呀需要時就填一月一日

王國長老

artroboy 發表於 19-2-18 13:01
你老豆應該另有張港英出世紙

俾佢舅父拎左去唔知做咩,一去無回頭。戰亂又新界出世,自己父母又瓜埋,查過查唔到了
不過之後申請證件、出國果d都無問題

王國長老

nsychristy 發表於 19-2-18 13:12
大陸肯定唔係

唔係佢地黎香港既申報個part 報錯

我有個北京同事80後,祖籍邊度就唔知,但佢小學間學校,咁岩係我女小學嘅姊妹學校,係某科研子弟學校,聽聞主要係中產家庭
咁同事生日,老闆calendar會有,老闆帶頭講生日快樂,點知同事話佢証件上生日係假嘅,只係當時遷就入學日期(早一年vs遲一年果d啦)
北京(城市),80後(現代)都係咁,何況其他偏遠地區!
BTW我有親戚大陸在中山扮大肚(其實係人地大肚)生仔,十幾年前架咋,個仔在文件上係寫佢親生,大陸咩都會發生!

王國長老

S_family 發表於 19-2-18 13:31
好好奇超大城市點做到 唔係要去醫院生ga咩?

你睇我98樓

首頁

尾頁

跳至