自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我相信話希望平衡返工作與家庭,想搵份唔太demanding又穩定嘅工作,呢個答案都應該夠大睇
我相信公司會介意你介意,只想做住先有糧出再騎牛搵馬,就浪費大家時間囉

199707100304    發表於 19-3-15 16:34

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都會覺得,有時HR會好敏感,壓力大,健康呢d,有機會俾HR無限放大
壓力大?係咪叫你做多少少都話辛苦 。每個人抗逆能力唔同,有機會你特別公主 (如果講壓力,要俾到好實在例子支持,但又唔可以bad mouth)
想要健康?係咪健康已經有問題?話晒人到中年,請左返黎如果成日sick leave,我都會俾人丙

我覺得可以著眼於年資影響左薪酬,所以轉個職位影響左係可以接受,同埋自己幾十年經驗相信一定可以contribute到同幫助到自己pick up (用pick up/適應好過學野,我覺得見工係展銷,一定係sell自己比人強嘅能力同經驗)

kimchi925    發表於 19-3-17 18:48
kimchi925    發表於 19-3-17 18:47

王國長老

仲有都係果句,readiness好重要,包括準備好接受一個低左嘅title、人工、新嘅工作範圍。切忌俾人感覺「做住先」、「試下點先」

首頁

尾頁

跳至