自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ensureyip 發表於 23-5-11 13:25
係唔係成日迫人跑數sell野,搞到冇人肯做

都係!做銀行十個有九個位都要sell嘢
C6以前有同事俾老闆捽數,捽到佢話「個target咁高,觀音借庫都攪唔掂啦」

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tkinwong 發表於 23-5-11 13:27
工時長、壓力大、人工又唔算特別高。普通teller或前線職位,其實冇什麼升職前景。所以搵新人做都難。
...

弊在佢想要嘅其實又唔係「有手有腳」,都需要經驗
我聽講有「較」高薪叫返d離職teller返去做櫃檯,都幾搶手tim。不過我相信人工唔算高,d離職同事又唔太想做

王國長老

maymay220hk 發表於 23-5-11 13:46
琴日在同區唔同分行 丶都差好遠丶第一間排晒長龍丶轉去第二間分行、唔使點排十零二十分鐘搞掂
...

我上次帶住爸爸,佢腳唔好唔企得,但真係無位坐(人人都等幾粒鐘我好理解點解無位)
我拎完飛,食完飯返去,叫咗3個number
嘩!我醒,飛的士去總行,又大又好坐,半個鐘攪掂

王國長老

whywhite22 發表於 23-5-11 13:58
我都覺得似係銀行唔想請人多, 出高D人工點會請唔到人.

一切都係錢作怪

王國長老

miniyan 發表於 23-5-11 14:21
佢地要請大學畢業

我呢D中5畢業既唔請

睇吓咩年代咩背景
我中學同學,中五出嚟做銀行,湊仔前職位係VP
不過佢話佢走之後,三高(年資高人工高職位高)就好危,不停被迫走
我大學畢業嘅年代,做銀行好威㗎(就算只係retail bank)
而家….都仲有人肯入行嘅,但有料嘅唔會揀retail bank,更唔會做前線

王國長老

akachanman 發表於 23-5-11 14:26
純粹估估下

會唔會因為銀行查家宅

你講開呢樣….
朋友去獅子銀行做祕書,真係要check TU
但唔止一個我識做獅子嘅都鬧晒鬼,話入面文化好差(階級觀念重,自己同事間都互相卸膊仇視,個客打嚟鬧,同事A+客一齊鬧同事B,但其實成件事係公司制度/系統有問題)
系統亦不知所謂
所以做唔到嘢,又成日俾客鬧,都要硬食

王國長老

阿笑 發表於 23-5-11 15:25
行山真係差咗好多好多
第一份工出糧就係喺行山,一直用開都好好,但近年啲teller做嘢態度真係 ...

早幾年
有日收到行山嘅信,話我個戶口好耐無用要close
我咩印象都無咪乖乖地去排counter問
去到個職員同我對資料,問我地址係咪香港仔,(娘家),我真係笑咗,我話小姐,你手上封通知書識寄去xxx, 我地址點會係香港仔呀

正一低能系統!

王國長老

你迫我用網上,唔緊要
問題係我想做嘅嘢,網上做唔到

王國長老

bks2014 發表於 23-5-11 17:11
好奇問下有什麼業務一定要去櫃檯做?

而家行山銀行連提取熱門外幣現鈔都可以在ATM完成

最近
長者要申請提款卡
忘記提款卡密碼
長者戶口加家人簽名
全部要親身去做

王國長老

jasprincess 發表於 23-5-11 21:15
其實我唔明點解d人係counter 做咩要搞咁耐. 我一年都去唔到一次但次次排前面既人都搞好耐
...

我上兩星期,發現張提款卡壞壞地 (揸兜)
初初以為銀通機啫,點知返揸兜機都直接取消交易
唯有排隊問
個counter staff話我張卡過期要換(我之前去咁多次銀行又無人出聲㗎wor!)
於是攪咗20分鐘
我都唔明點解要攪咁耐,人哋唔知以為我做咩大額交易,個職員要行出行入搵晒經理咁

其實只係要換提款卡

王國長老

gallygally 發表於 23-5-12 07:46
都行左e-banking 十幾廿年, 仲成日有大棚人去櫃台係做d咩手續呢? 老人家或者5x唔識用要去銀行排唔計啦, 仲 ...

我自己
提款卡唔work要換卡
無啦啦收銀行信又唔知佢講咩
申請提款卡
忘記提款卡密碼
長者戶口加家人簽名

見人哋
遺產承辦

王國長老

sharebuy 發表於 23-5-12 09:22
所以紀律部隊請唔夠人

紀律部隊係揀人,唔係無人做,8000幾份申請只請了幾百個

王國長老

pauline_c 發表於 23-5-12 09:38
其實而家都係得大概30%升讀大學,其餘 d 學生去晒邊度?

Jupas offer 40%
仲有其他非聯招(例如Asso HD呢),出國呢
好少有人中六畢業就即刻出嚟做嘢
attach1/tmp/phptE8X32

王國長老

SARIDON 發表於 23-5-13 00:33
另一次去中環畢打街交通銀行,我排第一個,係午飯時間,太耐無用要激活個戶口,順手改埋資料,激活戶口好快 ...

同我一樣,我張提款卡到期迫住換(佢唔講我都唔知提款卡會到期)
又係繡花咁,人哋唔知以為我做咩重要交易,個teller仲要跑出跑入
有得揀我都唔想排,食飽飯無嘢做咩

首頁

尾頁

跳至