自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

may83370 發表於 22-8-17 17:30
我小朋友2年後要上小學,除咗11中環校網之外仲有邊個校網最靚? 我希望係有大量名牌小學同埋中學喺附近嘅&# ...

趁仲有兩年,如果嗰啲學校有開放日去睇多啲學校,聽吓校長講解下教學理念同埋參觀下設施。
曾經係我個仔準備升小學嘅時候我去參觀喺西環嘅地區學校,有間喺西環尾嘅小學嗰個校長喺度吹,話佢哋遊學團準備去奧地利,等學生感受吓音樂之都,我聽完都呆一呆,雖則話你喺地區都多人揀,但未至於係名校,學生都係普通家庭西環街坊,攪一個奧地利遊學團,其實係咪校長老師自己想去出公費?
跟住見個樣興趣班擺咗counter有啲小遊戲,小朋友都幾高興玩緊之際,幾個家教會嘅家長互相喺度講嘢腰膶對方,原來佢哋爭緊來年家教會主席,真係眼界大開!
我之後對呢間學校嘅印象好差!

may83370    發表於 22-8-23 23:38

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

may83370 發表於 22-8-23 23:38
回覆 Anpanmama 的帖子

有機會我都去睇吓學校啲開放日先多謝你嘅回覆!! 我都曾經聽過好多家長會 ...

可能十幾年前好盛行遊學團,啲學校越去越豪華,直程係本末倒置

你自己都有兩手準備,諗吓你嘅小朋友升小學你會有啲乜嘢活動俾佢,而學校會唔會有相同嘅課外活動或者培訓,到時可以同學校互相配合爭取更好嘅成績!
我個仔嘅小學當年係要求有一體一藝,如果我自己冇安排嘅話學校係有相應嘅課活動俾小朋友報讀,例如舞獅就當體育活動,又有音樂班例如吹笛打鼓就當係一藝,
當然佢嘅升中派位你都要睇,長遠啲睇吓六年後升中嘅鋪排!
例如龍校,甚至官校中小學有指定派位數目,你都睇吓,雖然咁多年後嘅事未必掌握到,但係開靚個頭你就行少好多冤枉路

翡翠宮

chitchit0520 發表於 22-8-24 00:15
西環尾地區邊間多人揀呀?聖公會呂明才?
聖彼得有攪英國遊學團,爆晒要篩選架,校長就唔會去。
...

你真聰明

首頁

尾頁

跳至