跳至

首頁

尾頁

子爵府

我在星期六第一次照小b,
見到佢真係由個心笑出來呀!:-P
佢有3cm,
佢隻手仔仲郁下郁下,好似同爸爸媽媽say hi咁呀!
我老公之後話:見到小bb,有d激動o既感覺!

不過同時間,我個纖維瘤長大了,有5x6cm啦....

子爵府

swan12:

而家我10week3days,
我照o個日係9week6days,
因為我的月經周期係38日,比別人長,
我一直仲以為自己得8week tim呀!
診所醫生話我的預產期係5月22日,不過佢都係用一般的計法
而專科醫生照完後,就話我的預產期係6月1日。
所以小b有3cm大囉!

可能你的月經周期唔係28日,所以排卵會遲,
咁小b的大小就會不同,
因為一般的計法是根據28日cycle來計架!佢連最初14日未有bb的日子也計算落去,所以係唔準確的(除非你cycle係28日)
而照超聲波,根據個胎的成長大小,係最準確的。

陳小b:
6week就照到心跳,真係好呀!有些媽媽6week都未照到架!
見到bb心跳,真係令人覺得生命好奇妙呀!:-P
好想下次產檢快d到啊!

子爵府

catmummum,
如果week數細,可能會用陰道照,
睇下個胎係唔係生在子宮內,排除宮外孕,
不過一般,有6week以上應該都會在肚上照的。
我照o個時9week6day,咁有3cm大,個胎囊就有4.5x11cm左右,
我都係排卵遲,個醫生仲話我個小b細tim...
你照完記得上來分享一下呀!:-P

hicaca,
係呀!照到心跳真係好開心呀!大家都要保重身體!最近天氣忽冷忽熱咁,好容易感親呀!

子爵府

下次去照都成9week3d啦,
應該會在肚上照的,
唔使擔心...
流啡一定要訓床,盡量唔好郁,
醫生有無開安胎藥俾你呀?
祝大小平安!

子爵府

sorry,咁遲先至覆你,
因為最近我工作好忙啊!
回家都要做野,都無時間開電腦。
而家未夠16週,都要小心d呀!
唔好企,
急症o個d人咁架,:tongue:
因為我見有d媽媽有流啡,私家都有開藥架,
有無問過私家醫生o既意見呢?
下個星期三我會做oscar啦,到時又可以見到小b,
不過我都有d擔心,
唔知oscar個結果會點....:-|
咁你有無book oscar呀?
至於私家就要排到12月中先至再去照,

我而家差兩日12week,愈來愈作嘔...好辛苦!
好在未試過流啡...

你要保重呀!生個肥肥白白小b!

原文章由 catmummum 於 07-11-13 09:43 發表
catmervin,我尋日照左喇,不過我上黎想留言又留唔到,因為我m好唔準,所以要等下次有得見醫生先可以準確話我知預產期同小B D野,不過尋日姑娘同我照同我之前因為一次急症照過就已經可以見到小B心跳,姑娘估計應該9w,不過,我尋日無 ...

子爵府

小b咁精靈!真係好呀!
係唔係同媽咪打招呼呀?仲有郁埋腳仔!
原文章由 MiniP 於 07-11-14 17:01 發表
今朝照左呀b, 有26.9mm呀, 隻手同脚都係度郁。 好好笑, 見到佢好開心呀!

子爵府

catmummum,

可能你小b係懶瞓豬囉! 在媽媽個肚太舒服啦!
唔使擔心架!
原文章由 catmummum 於 07-11-14 22:56 發表
我同你一樣都係9w,但我見唔到手仔腳仔郁呀:-(

子爵府

既然專科醫生都咁講就唔使怕,
而家應該無咩事就好啦!:-P

我都有個大肚腩,小b過冬實無問題啊!

原文章由 catmummum 於 07-11-16 19:32 發表
我見政府流啡同粉紅但都真係唔肯開藥,我終於都去左睇私家婦產科,不過,個醫生同我傾左一陣,佢都一樣乜野藥同針都無開,佢仲話其實懷孕期頭幾個月有少許流係正常,只要唔係月經咁鮮紅同多就係正常ok,叫我唔駛擔心,佢話有好多醫生 ...

子爵府

我住天水圍呀!
都係最近先至搬去,因為我在天水圍返工。
你呢?
係呢!其實你係唔係鐘意貓架?因為我見你個名係catmummum...
我就好鐘意貓,不過我無養呀,只係見到貓就好興奮咋!
原文章由 catmummum 於 07-11-16 23:21 發表
hehe...我都係咁話呀 catmervin! 係呢, catmervin,妳住邊區傢?:-P

呀,仲有呀,如果有其他sis有我類似情況都唔好好似我咁太擔心自己嚇自己喇!

子爵府

好細個的時候都有養過,
不過最後都係死於非命。:-(
在家無得養因為父母唔鐘意,屋企又細,不過都試過「冒死」抱過d流浪貓bb返屋企,不過最後都係送俾人。
而家嫁左,因為奶奶唔鐘意小動物,費事俾佢虐待d小動物啦,咁就無養,不過我老公就養左一大缸魚(成36吋)囉!(唔公平呀!):tongue:

話時話,我娘家就在大埔,預科在大埔讀架!

原文章由 catmummum 於 07-11-17 13:16 發表
我住大埔傢,我好鍾意貓狗傢,不過就無養狗,貓而家就有3隻,點解妳咁鍾意唔養?妳有機會見到應該會幾開心!

子爵府

嘩!三個月有10cm?
係唔係架?我都有d懷疑wo...

我同你一樣都係遲排卵,少左足足成10日呀!

好羨慕你可以見到小bd眼仔口仔同鼻仔,感覺一定好得意呀!
上次我照時,小b只係俾個側面我睇咋!:lol:
好期待下一次檢查呀!

原文章由 Swan12 於 07-11-17 17:15 發表
我今日照左啦,用日子計成12w2d,但踱胎得11w2d,少左一個禮拜,醫生話可能遲左排卵。我自己就有d驚

不過今日照已經見到小bb手手腳腳,仲隱約見到佢兩個鼻哥窿,兩隻眼仔同一個好大個口。佢好似對住我地兩公婆笑咁。: ...

子爵府

你同catmummum都有養貓貓,
遲d又會生「鼠」bb,咁怕唔怕d貓貓蝦佢呀?

原文章由 happymami833 於 07-11-17 15:59 發表
Hi! Hi! 我第一次上黎,各位你地好呀!
我宜家8w6d,預產期20/6,聽到BB心跳個一刻,我同老公真係好感動,好開心,琴日覆診,醫生話BB size OK,都放心D.
catmummum,我都有養貓架,養左4隻. ...

子爵府

今日去左廣華做第一次產檢,
本來無諗住照超聲波,
但因為我有個子宮肌瘤,
所以醫生一定要我去照,
咁我又有機會見到小b啦,
不過今次個重點係搵個瘤,
照左成10分鐘都有呀!
終於搵到個瘤......
又大左,成8cmx8cm.....:-(
而且,都唔知係唔係原先o個個瘤,因為呢個在子宮後搵到的!
姑娘話有以下兩個可能:
1)子宮大左,所以個瘤的位置被推到子宮後
2)這是另一個尚未發現的瘤

唉!心情都有d忐忑不安...

因為姑娘同政府醫生+私家醫生都話,最大可能是引致早產...
一諗起就覺得自己好似無俾一個好地方bb住咁...
有d失落!:-|

明天我會照oscar啦!希望小b無事啦!

子爵府

我會架啦!
盡量同自己講:我無事,小b無事...
食得落我一定會食多d野架!

不過其實咩野叫做「長胎」食物呢?
可唔可以俾d例子呀?:-P

原文章由 my_kuromi 於 07-11-20 19:34 發表

8cmx8cm都幾大wor...不過唔洗甘擔心, 你食多d長胎ge食物, 多d休息, 甘bb就算早產size都唔會太細ma...take care呀, 孕婦最緊要心景開朗

子爵府

今日照左oscar啦!
威爾斯的醫生都幾好,照得都好仔細。
成個過程用左2個鐘左右
個結果係低危,
咁我都放心一d!:-P

首頁

尾頁

跳至