自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 20-5-25 16:16
有22%唔知有侵華

新一代唔喜歡讀歷史對中國歷史係冇興趣 ,覺得都唔關自己事只有興趣打機 買衫
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

究竟我是誰 發表於 20-5-25 16:46
答利嘅,似楊康認賊作父

可能以為日本侵華成功以後去日本 更方便唔使學日文因為自己一出世就需要學日文
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

cattz288 發表於 20-5-25 16:58
呢D類科目, 師資好重要, 以前就係一個上堂教得悶, 瞓晒, 定一個教得生動, 讀都開心D, 可惜現在係唔好教歪已 ...

我小學有個老師呀上堂教的學生大陸係唔好中共係黑暗,中華民國係好好所以佢叫做梅芳梅花個梅,芬芳個芳,因為 台灣中華民國 之國歌係梅花喎

好在係九唔搭八我聽完就算
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

minniemouse 發表於 20-5-25 17:02
呢啲問題真係問得賤,根本唔存在利處,問班考生即係叫佢地諗,道德上係唔駛諗,唔應該諗,
...

老老實實你叫一個日本仔去答,佢都唔夠膽講利多於弊 ,避重就輕話我愛和平就有

以前都問過日本同事知唔知道佢哋上一代點樣對我哋中國人,佢哋話知有打仗, 不過新一代呢已經冇咗打仗的想法

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 20-5-25 16:42
所以哩啲題,對本身中國歷史有深厚認識嘅考生就冇問題,但唔肯定學生質素時,哩啲題就洗人腦啦,而家數字 ...

我阿媽冇乜點讀書都知道弊多於利啦

國仇家恨呢四個字簡單易明已經表達曬一切啦
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 20-5-25 17:42
數字掀露真相事實,真係有近4成香港考生答日本侵華係利多於弊,香港教育失敗,有目共睹
...

應該係啲教師 同教育界淡化日本侵華事實囉
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

czl115 發表於 20-5-25 18:18
之前仲有人話D學生讀了三年歷史,知道好多嘢,會知道點答
我好想知佢地呢三年讀左D乜
...

好多後生仔沉迷打機點會想日本衰啦 最好日本侵華成功就沒有中共政權咁就可以打多啲機,日本強大可以製造多啲遊戲game
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

KK20010609 發表於 20-5-25 18:10
根本就係 教壞 年青人

我以前都有黃朋友,佢哋好鍾意日本,佢哋成日話好想自己日本人 ,因為日本係佢哋鄉下

無知得很,我識嘅真正日本人佢哋都唔知幾想移民去外國,如果有鬼佬向佢求婚帶去移居外地係 lur飯應

珍珠宮

Lopopo 發表於 20-5-25 18:57
好想知,話利多於弊嘅無腦學生覺得有咩利
係唔係無血性到咁嘅地步

佢哋根本唔想做中間人,一出世就想做日本人啩,如果日本侵華成功。佢一出世喺香港,香港就已經係日本,咁佢咪有個日本姓囉

不過 他們太天真同無知,日本侵華成功,他們出世嘅機會也沒有
所有遇見,皆有因果

首頁

尾頁

跳至