婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

吹吹水 發表於 19-3-31 13:35
樓主本身就係無禮貌嘅人,當然唔會覺得自己有問題。
3歲都識叫爸爸媽媽早晨,老師早晨,我嗰仔 ...

你公司個會計又真係...

如果公司大,又好多同事,可能會唔知人地叫咩名

你話教佢係可以,但係嗰種說話態度唔似係教,亦唔洗下下搬人地媽媽出嚟講,如果人地真係成長環境唔好,都唔係佢錯晒,唔通最後要講多句「有爺生、冇乸教」咩

大宅

吹吹水 發表於 19-4-6 12:36

我之前公司加埋貨倉有40-50人,無人唔識會計姐姐,皇親國戚, ...

你之前話教佢,所以我先覺得教人唔係咁態度,係應該循循善誘,可能我比較好彩,做junior 嘅時候,同事上司對我都係以循循善誘嘅方式,所以到我有下屬嘅時候,我都係傾向這種方式,咁人地個心唔會唔舒服先,受唔受教就睇佢自己。

但係你話係要寸佢窒佢就冇得好講,不過我自己覺得出嚟做人做事唔洗去到咁盡,下下講人地屋企就過份左,山水會有相逢的。

大宅

吹吹水 發表於 19-4-6 16:58
咪教精佢,佢之後有禮貌好多,唔啱真係要出聲話。
2+啲後生太自大自我, 係屋企做慣公主同王子,有啲細路 ...

我唔係講寸兩句就盡,我係話唔好講人屋企啫。

如果人地咁做令我心唔舒服,咁其實係咪唔好咁對返人呢,咁寃寃相寸何時了。

有時一個人做左唔好嘅事,都唔洗下下拉埋人地屋企講嘛。

多謝你每次都咁好心機回覆我。

大宅

吹吹水 發表於 19-4-6 16:58
咪教精佢,佢之後有禮貌好多,唔啱真係要出聲話。
2+啲後生太自大自我, 係屋企做慣公主同王子,有啲細路 ...

其實我由頭到尾都無提過樓主,唔等於我覺得佢係啱架,入屋叫人呢啲好基本

而且老爺奶奶唔係同事,更加唔可以一句hello,我同意要叫稱謂

大宅

吹吹水 發表於 19-4-6 18:32
你冷靜啲
我無話你話過樓主啲乜,你唔洗起曬鋼。
不過你思想都負面,串2句講到報仇咁, 冤冤相報何時了, ...

對唔住呀,我可能表達得唔好,令你覺得我起鋼。

我真係唔係呢個意思,我後補個message ,係因為我打漏左。

唔係話報仇,係咁啱呢個唔寸返佢啫,可能第二個未必會咁順,咁咪變左寸嚟寸去囉,亦唔係可憐個後生,係以前工作嘅時候,啲客打電話入嚟「喂」都冇講就「X你XX」(佢話佢打唔通公司個hotline,所以打嚟我地CS),而且經常都遇到呢啲客,咁我先至覺得唔好講人屋企啫。可能係以前工作經歷令自己先入為主左,Sorry。

首頁

尾頁

跳至