嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

回覆:waiwai2468 的帖子

我小朋友有早晚聞啡蓋

大宅

熱血勳章

啡蓋係醫氣管架早晚聞,唔洗keep住聞好耐格,無咳之後慢慢停,唔好一下停哂,一下停哂唔聞好易反發,如keep住有咳應該聞完藍蓋,跟住早晚先聞啡蓋。醫生同我講其實聞氣好過食氣管藥,聞氣直接到氣管,食藥就只吸收到兩成落氣管,個人身體又散D,青蛙丸我仔都試過食兩,三日但超级唔好,食左情緒好差,立即停藥

大宅

熱血勳章

佢仲有冇咳先?

大宅

熱血勳章

咁醫生叫佢啡蓋聞幾多下?我仔就每次聞2下,早晚聞,冇哂咳後改早晚聞一下,聞多一星期,之後就可以停了

大宅

熱血勳章

鼻水倒流都會引起咳架,所以有太陽時去公園曬多D會好好多

大宅

熱血勳章

藍蓋聞四下咁多我之前睇一位醫生又叫我仔聞藍蓋四下,後來睇了兩個兒科醫生都話四下太多,每次兩下便可以,最多聞密D,但不用每次四下。

大宅

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 心日天 於 16-04-05 發表鼻水

原帖由 waiwai2468 於 16-04-05 發表
昨日落下落樓下吹一吹,夜晚又有d咳
唔洗擔心,遲D大個D會冇咁易咳,最重要係叫小朋友做多D運動,不過聞緊氣有喘就唔好跑住

大宅

熱血勳章

引用:我囝2月至4月,3次肺炎住院,你地有無打流

原帖由 QuitoLui 於 16-04-05 發表
我囝2月至4月,3次肺炎住院,你地有無打流感針?心情沈重負擔!好似件事不地重復咁!好down~~~

...
咁慘,我冇同小朋友打呀

大宅

熱血勳章

引用:我仔都係咳左兩個幾月,自從一月中開始番學

原帖由 Gloria1125 於 16-04-13 發表
我仔都係咳左兩個幾月,自從一月中開始番學後就冇停過咳,周不時咳到嘔,訓覺同訓醒個下咳得最勁,睇過兩個 ...
我仔又係咁,一月尾到現在斷斷續續咁咳,又係你話果兩個時段咳,我頂唔順見佢咳咁耐都係聞氣佢先會舒服D

首頁

尾頁

跳至