親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

請問大家有冇試過去越南用落地簽證入境?安全可靠嗎?有冇失敗

嘅例子?見有一間旅遊仲介公司頗平,US$33,但要填頗多個人

資料。

http://www.cheapvietnamvisa.net/

琥珀宮

TMC3012 發表於 16-6-22 09:22
有個website話係假既, 真係唔知
又見有人話比錢出信, 可以做落地簽證

我都好苦惱博定唔博好,網上都有人話OK嘅。

琥珀宮

togileung 發表於 16-6-22 13:05
身在河內

一家大細特區護照用淘寶簽證,好處係出發前到手,入境暢通無阻
淘寶真係唔識。

琥珀宮

chanms 發表於 16-6-22 14:22
回覆 SandyKL 的帖子

如果有訂酒店,可以叫酒店提供推薦信agent。放心一些。
但點入景呢?

琥珀宮

bbchai 發表於 16-6-23 10:15
早兩個月, 峴港 等20 min

咁都好快,不過我出發在8月暑假,真係驚多人。

琥珀宮

chanms 發表於 16-6-23 13:41
回覆 SandyKL 的帖子

8月可能未必多人。太熱,通常唔會去越南。

咁我8月去,咪唔中visa伏,都中暑氣伏!!!!!!

琥珀宮

goodgoodluck 發表於 16-7-15 22:26
我年頭去胡志明都係做landing Visa, 都係用你的旅行社做, 24小時好快已覆, 但資料print出來会見到其他人資 ...
咁大鑊?唔明點解印出嚟會睇到別人資料,如果係我自己一個上

網做個落地簽證,咁無理由見到其他人資料啫。

琥珀宮

DearDaniel 發表於 16-7-23 07:55
不要隨便在網路上出不知明VISA,如果香港出可以找一些大的travel agent,收費貴的、但可靠。
以下是我越南朋 ...

我下個月9人出發去越南,佢地個個都用呢個方法,仲催我要辦。我咁諗,如果只有我同女可過到越南境,都好大鑊,因為策劃行程及所有預訂由我朋友一手包辦,而我係第一次去越南,根本入到境都冇用,所以最後我都上網辦理了。

8月14日出發,最後結果我會再入嚟報告。我都係求穩陣嘅人,傾向係領事館辦,出外旅行唔差在果一千幾百,但有時都要顧及形勢。

琥珀宮

DearDaniel 發表於 16-7-25 13:25
其實也不用擔心,越南入境是財可通神,你明喇

呢點絕對明。

琥珀宮

SandyKL 發表於 16-6-22 00:51
請問大家有冇試過去越南用落地簽證入境?安全可靠嗎?有冇失敗

嘅例子?見有一間旅遊仲介公司頗平,US$33,但 ...

各位,今日剛地埗河內,落地簽證冇問題,辦理得比預期中快,交網上係旅行社俾8美金嘅領事館信,再交一份越南簽證申請表,貼一張相片上去份表。入境職員收咗就會出簽證貼係passport入面,好似麥當奴咁,一邊收passport, 另一邊取返已有簽證passport, 再交US$25, 就攪搭。大約需時30分鐘,算快!完全滿意。

河內機場雖然細,但頗新及光猛,完全唔係我所想像咁大陸感。

琥珀宮

dd2laser 發表於 16-8-14 20:47
淘寶接送&一天團都可以,俾好少個人資料,但簽證要咁多資料就唔搏啦

酒店推薦信?我地經Expedia訂,冇用淘寶。

琥珀宮

stringstring 發表於 16-9-6 15:25
Can you send me the link for application of vietnam landing visa ?

Many thanks!

係一樓我發個帖腳有果間旅行社嘅“拎”,點擊入去就係。

琥珀宮

PCCW2319 發表於 16-9-23 08:43
hi Sandy,

有問題想問

PCCW,

我係機場出發去曼谷,所以要逐條分開覆你。

1)係條”拎“入面間旅行社申請咗,俾埋US$8, 即收到一個電郵覆話收到申請,處理後再覆,咁大約3個工作天後就會收到電郵內有越南領事館封信及入境旅客名單,唔只你或同行人嘅名及護照號碼,仲有其他人一log列係封信上。雖然護照號碼俾別人知道,但我唔覺有問題,又唔係香港身份證號碼。

上網睇有個女仔3日後出發都以此方式申請到領事館簽嘅簽證,但都唔好咁遲啦!我今次2個星期前,而同行們一早做咗。

琥珀宮

hi Sandy,

有問題想問

果張係簽證表格,好似係佢俾個領事館電郵有條“拎”連去網站下載到呢份表格。

網上話要2張相,其實就需在表格上貼一幅,入境職員冇問我要多張相。

琥珀宮

hi Sandy,

有問題想問

3)我記得唔使,同旅行社申請簽證時唔需要填酒店名,但入境表格上就必定要填。

琥珀宮

心心 發表於 16-10-22 08:34
落地簽證點攪架?
1) 我經以下呢間agency申請on-line visa

http://www.cheapvietnamvisa.net/

填好資料,再on-line以信用咭付US$8,咁佢就會係2、3日將越南領

事館發出嘅信以電郵方式俾你,呢封信會連同其他唔識嘅人,一組

咁顯示姓名與護照號碼,似乎私隱俾曝露,但我覺得冇香港身份證

號碼OK嘅。

2) 列印上述呢封信,連同可在網上下載填好嘅visa申請表,上面需

要貼一張4''x6"嘅相片,在河內機場有個入境專辦理落地簽證

counter,再遞交埋特區護照及每人US$25,職員就會係護照上貼

上越南簽證。

8月果日我需時30分鐘攪掂,好快。付款冇找贖,俾US$50佢地,

係冇得找返$25,但可夾埋2個人付$50,如此類推。

琥珀宮

glora132 發表於 16-11-8 00:01
我3月去時都係用依間,無問題
不過全機都好多人做落地,時間要預多點

8月果次一落機我地成組人連跑帶跳趕去做證櫃位,我地排到頭位。

琥珀宮

LongRyan 發表於 16-11-13 15:11
Hi, 網上下載申請表係咪係領事館網頁download? 4" X 6" 相學生相得唔得? Thx.

核准函的通知電郵上附有「入出境申請書」的聯結,把它連同核准函一起下載印出來。

相片只見規定係4”x6”, 冇講學生相唔得,咁即係得啦!

琥珀宮

LongRyan 發表於 16-11-26 16:13
Sandy, 重有野問......請問批visa係ONLINE APPLY兩三日後收EMAIL開始定係計落機去到當地蓋印先生效? (我APP ...

應該以email俾你封領事館信日子起計一個月。

我今年8月18日出發,好似7月尾8月頭至申請,考慮咗一段時間。

首頁

尾頁

跳至