時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

小ice 發表於 21-6-27 11:04
有人會好像我咁嗎?雖然黑暴已過,但對身邊嘅YC唔會同佢哋做朋友,心裡會鄙視佢哋,即使有d YC已低調唔文宣 ...

我身邊深黃,9成信基督教。最近翻一翻網上金句,見到有一句「凡喜愛暴力的人,[耶和華]必恨惡。」——詩篇11:5

但在進入網上聖經,呢段經文變成「狂傲人不能站在你眼前;凡作孽的,都是你所恨惡的。」

https://springbible.fhl.net/Bible2/cgic201/read201.cgi?na=0&chap=489&ver=&ft=0&temp=-1&tight=0

即係《聖經》任人譯,不同人有不同演繹。如果黃人見到,可以解讀為作孽者係中共、香港政府,西方代表佢地嘅上帝係正義。好恐怖呀! 《聖經》可被利用為洗腦工具。終於明白點解身邊啲大部分基督徒點解魔性咁重。唔可以同佢地回復關係,太蠢,好怕失智撐暴嘅人。

琥珀宮

weiwaiwei 發表於 21-6-27 12:40
明白樓主,我都一樣

只要知道朋友有呢啲立場,就覺得同佢哋好難溝通,無乜必要都唔想見。就算識新朋友時, ...

新相識果啲就算,一定有距離。

最心痛係中學好同學,多年風雨中相扶持都變哂,心如刀割,但都係算了,已絕交,無謂勉強自己。

在此,可以搵到同途人,正常人不寂寞。

琥珀宮

小ice 發表於 21-6-27 13:14
我認識嘅深黃fb都是基督教

黃基督徒本身就比較偏激,而少有嘅藍基督徒本身品性溫和,待人接物都大氣。

琥珀宮

紫翹 發表於 21-6-28 06:49
我返左教会廿几年,就响果段時間發覺教會好多黃人!中大果次主日學導師仲話警察入中大放毒氣,我講完一大輪 ...

我識嘅藍基督徒話佢返教會,成班都黃,佢唔敢出聲。 你都好清醒

基督教由中東傳過嚟,回教基督天主教咪信埋同一個神,但中東尤以以色列所作所為 ,根本我懷疑呢啲宗教究竟係人創定神創?有啲教徒仲提末日論,與其擔心末日,不如做好當下,用清醒嘅頭腦,既有嘅道德標準去處世好過啦!

首頁

尾頁

跳至