自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

你阿女捱唔到苦,跳舞唔啱佢,芭蕾舞係最辛苦嘅舞,佢仲要計較與同學夾唔夾,睇得出佢冇天份又唔想付出,及早轉其他興趣班吧!

睇樓主你咁教佢,話小學叻過人,英文好過人,佢仲難出去同其他人相處,睇嚟佢比較自我,所以才被其他同學孤立。

P.S. 阿女同你阿女一樣,K.2開始學芭蕾舞,一直係同一機構度跳,今年20歲,考至A1,向A2進發。多年來冇投訴同芭蕾舞同學相處,但有話老師係咁執佢錯處,我話佢老師肯執佢即佢有潛質,唔掂果啲老師都費時執,依家幫老師做兼職助教。

琥珀宮

sunnykiwi 發表於 22-11-18 12:44
非常認同。
Ballet 係要好捱得苦,如果佢真心鐘意,再加屋企人支持鼓勵,佢會捱到落去之餘亦都享受個過程 ...

芭蕾舞係紀律性好高嘅舞,好考驗個性,知道有個性格自我但天份好高嘅女仔,佢俾外國芭蕾舞團收咗,但真係萬中無一,通常都要靠艱苦鍛鍊才能有好成績。

萬舞都需要拉筋,係最最最基本嚟,否則好易傷到自己,長遠都無益,所以跳舞唔適合樓主阿女。

琥珀宮

麟媽媽 發表於 22-11-18 12:58
我認同紀律性係要好高,我兩個妹分別有兩個女,大家相差六個月,差唔多時間一齊學跳芭蕾舞,一個好勤力喺 ...

係呀!前者肯定係對芭蕾舞興趣大,後者係勉強去參予。其實,學樂器都一樣,就係睇到阿女喜群人,所以知道佢學樂器一定唔會獨自練習,所以冇俾佢學,果然,冇捉錯佢個性,佢閒時都會自己上YouTube 搵芭蕾舞劇睇,係佢興趣。所以唔對路就轉,唔好浪費時間金錢,搵過第2樣興趣,鎖匙要配啱鎖頭才開到。

琥珀宮

麟媽媽 發表於 22-11-18 13:33
我呢個妹舊年跟老公回流左返英國,佢個女今年15歲仍然好堅持,而且佢喺香港嘅時候係學Russian Ballet, 返 ...

總感覺Russian Ballet 個 syllabus 仲難,RAD轉咗新syllabus都難咗。

英國一星期3次要揸個幾鐘去上堂,真係幾攞命,不是興趣不會堅持

琥珀宮

soyan0409 發表於 22-11-18 13:49
咁又係 鎖匙要配岩鎖頭 勉強無幸福

係㗎,你女轉學其他課外活動可能會更適合佢,趁仲細,起步亦未遲。

琥珀宮

亞Tong 發表於 22-11-18 22:04
借位問,我女K1 啱啱報咗芭蕾舞班,請問係咪喺屋企都要練習拉筋?我可以點幫佢?
...

K1咁細,只係等如去上唱遊班,而且筋都好鬆軟,唔需要在家拉筋咁誇張。

其實上任何舞堂或運動前,係必定要做熱身動作包括拉筋,目的係保護自己。

你幫到阿女嘅,只有管送管接上芭蕾舞堂㗎咋。

首頁

尾頁

跳至