自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆樓主:

本身買咗中山樓嚟退休,見肇慶樓盤火熱,於是近期都有睇片,大灣區專家沈永年就極力推介,佢話肇慶潛力好,我有唔同意見。

肇慶環境空氣確係好,此係優點亦係缺點,因為肇慶GDP係大灣區應該係包尾,即係話經濟活力低,為維護環境,經濟方面唔會點大發展,後生嘅都往外打工,成個老人區,認真麻麻。

另一個點係離香港遠,如果冇需要中港兩邊走,咁就冇問題,好似我呢類香港有居所,冇可能長期居住係大陸,咁遠就唔方便,中山揸車經珠港澳大橋一個鐘頭返到香港,甚至可抵達家,但肇慶可能需要2個鐘。

大陸買樓唔好諗投資嘞,尤其肇慶,預算自住就算,大把地,升值能力低。

琥珀宮

西瓜包 發表於 20-12-10 18:22
如果係公務員6-7折60萬左右有90-100平又唔怕買嘅,如果唔係,就係同層樓長相撕守的準備啦。果D地方好難賣 ...

補多幾十萬就可以買到近香港嘅地區,除非有條件可以長時間留係肇慶,否則,要中港兩邊走,慳返嘞。

琥珀宮

西瓜包 發表於 20-12-10 21:17
睇你乜用途囉,未來5年退休,去過下休閒生活都唔錯,但放係度等10-15年退休用就唔好啦,首先租值低你唔捨 ...

睇法相近。

冇心投資,只想退休後能有間屋hae,得閒周圍飲飲食食。勞碌大半生,真正想休息,擁有自己嘅時間,最放唔低係香港頭家班人。

琥珀宮

littlesister 發表於 20-12-12 14:27
買大陸樓要睇目的,投資同退休係兩回事,又怕到退休時太貴買唔起(唔肯定),所以趁仲有能力買 ...

貴唔貴就要睇地區,深圳樓價拍住香港,中山水位仲係好低。

不過大陸見樓價炒賣過熱,當地區政府就會推出政策冷卻樓市,打擊樓價炒賣活動。

不過在香港要返工,好難兩邊走。上星期我家浴室洗手盤熱水喉突然爆咗,水不斷流出,好彩我沖涼中即時知道,家中男人又在家即去關大掣,如果得我,唔知個水喉掣位係邊,條熱水喉老化自爆,用咗4年咋。如果當時係家中冇人情況下爆,咁就大獲嘞。

所以對離家太耐,係幾擔心。我之前一路冇買大陸樓,但有不同朋友係順德與東莞買咗樓,佢地當時有排都未退休。以前假期都跟佢地上去住吓,佢地漸漸都少上去,最後平價賣哂,咁其實都係蝕。

琥珀宮

littlesister 發表於 20-12-12 19:36
當渡假屋就係賺個玩囉,諗住退休住就無問題啦,不過未立即上去住,我唔會買太貴就真
大灣區都唔會太遠既, ...

視乎位置,有唔同往返往時間,但隨住習大大銳意發展大灣區,依家交通連城在進中,有深中、深珠通道、輕軌等等在建設中,相信將會越嚟越便捷。

在內地置業係OK,但非投資目的嘅話,我都係認為數年內退休至買會較好。

琥珀宮

hfl2000 發表於 20-12-22 22:50
你幅圖⋯係咪有啲問題呢⋯澳門均價仲貴過香港?

我都冇睇澳門樓均價添,或者幅圖錯咗啩。

首頁

尾頁

跳至