自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

chloey888 發表於 18-1-31 14:42
回覆 DonnieBB 的帖子

妹妹話男友喺街上見到類似嘅人會不停望,一提起就處處維護舊愛,然後嗌交 ...

唔結啦痴線!既然舊愛地位咁高,叫佢搵番舊愛啦,做乜要咁委屈自己,無時無刻低人一等咁?

認真,呢刻你雖然覺得無可能,佢做唔到乜啫。但未來無人預計到,萬一有一天個舊愛搵番你未來妹夫,你妹妹輸緊。

既然未來妹夫都未諗通,緊係唔結住啦,其實什至拍拖都廢事啦,無謂拖大家,因為要男人諗通,清走舊愛位置係極難,有一部份人呢世都唔會諗得通。

你要記住,未來妹夫如果係識諗既男人,一早已經清走舊愛位置,拍左三年拖都未搞掂,你預佢呢世都係咁,一有機會和舊愛相好,你妹妹既婚姻就會玩完,咪幻想佢結左婚就會改變,我估佢呢世都唔會改變。

chloey888    發表於 18-1-31 15:44

大宅

chloey888 發表於 18-1-31 14:52
回覆 pinkochang 的帖子

我都覺得妹妹唔開心,但佢愛個男人,佢亦知男友都愛佢,不過佢話感覺難受 ...

呢種點叫做愛呢?個男人擺明唔係一心一意對你妹妹,拍拖玩玩下就話無所謂啫,結婚真係咪搞,死路一條。

大宅

迷你人 發表於 18-1-31 15:07
我都唔明你地,一味話男點點點,係男唔啱咩咩咩....咁知道佢真係放唔低就梗係要分手啦!

不過我只係見到佢 ...

樓主講左個男人承認有掛住前度,有無爬文?有掛住前度都死口唔認是常識吧?

佢話得比樓主妹妹聽掛住前度,咁應該真係好掛住。仲要為前度和現任鬧交,我唔覺得係樓主妹妹無中生有囉,亦唔係港女囉。

利申:我係麻甩佬,我覺得個男人呢刻只係溝唔到前度,但未來如果有機會,或者前度搵番佢,佢實要前度唔要樓主妹妹,幾可肯定。

情況就好似你前度都有掛住你,寫訊息祝福你。如果你落搭,搵番佢,你前度可能真係會和你有野,什至離婚。

其實你前度咪好似樓主妹妹男友咁囉。

RAA    發表於 18-1-31 16:33
chloey888    發表於 18-1-31 15:18

大宅

迷你人 發表於 18-1-31 15:22
即使比佢地結左婚,終日疑神疑鬼又點點點,咁仲結咩?
我覺得啊妹對佢男友,永遠都唔會有信心
而且,前女 ...

講真,個男人就算乜都無做都唔代表佢愛樓主妹妹。

好似你個例子咁,你舊愛都仲有掛住你,又傳晒訊息俾你,其實擺明踩緊界啦,你一樣可以話佢乜都無做架,普通朋友祝福。

但問心佢果種行為或心態根本就係撩緊你,萬一有天你唔知點解接受佢撩,咁一段婚外情就發生了,容乜易,機率都唔低,只差神女有無心,有心就變出軌架啦。結婚結到咁踩鋼線,為乜?

RAA    發表於 18-1-31 16:44
chloey888    發表於 18-1-31 15:35

大宅

chloey888 發表於 18-1-31 15:30
回覆 Chowying 的帖子

佢男友都承認仲有掛住,不過無可能再一齊

咩叫無可能?你信個男人講呀,呢刻無可能,唔代表聽日無可能。如果聽日樓主妹妹男友發左達,係咁用銀彈戰術溝番前度都仲得呀!咩叫無可能?除非佢前度坐足一世監,或者困住左係北韓,咁我就信無可能啦。

RAA    發表於 18-1-31 16:45

大宅

chloey888 發表於 18-1-31 15:37
回覆 Chowying 的帖子

可能佢覺得年紀唔細,又話前度性格唔好,所以唔會再一齊 ...

男人呢刻講無可能,意思唔係無可能同果個前度一齊,而係前度無可能揀佢,好似迷你人前度咁。

到有一日,前度都想搵佢,就乜都變成有可能!哈!

佢而家話無可能只因前度已結婚。咁如有一天個前度婚姻不愉快,想搵佢出黎打場友誼波呢?或者離婚,還是覺得佢最好呢?呢D都係有可能發生,無想像中咁低可能性,要知道香港離婚率接近一半,即係話每兩對人結婚既同時,就有一對人會離婚。前度結左婚,只係令件事難發生,但離無可能好遠囉。

大宅

Chowying 發表於 18-1-31 15:54
早知好事,係我就走,搵過第個。唔係他日結左婚,有咩事人地重可以大大聲話,咪一早講左掛住 ex 囉,你妹 ...

我就係想講呢一點。

我係男人。正路如果現任問我掛唔掛住前度,我打死都唔會認,雖然心底實會有少少架啦,人人都會,但絕對口頭上唔會承認。

一個男人連口頭都唔鬼理你,夠胆話掛住另一個女人?佢有幾愛你個妹我好有疑問。

另外,仲要為前度和現任開拖?如果咁樣都叫愛現任女友,咁佢既前度果種叫咩呀?叫真愛呀?

用個口呃你個妹都懶,你個妹仲要落搭同佢結婚?第時如果你妹妹男友真係和前度搞上,無野怨,人地一早講明架啦!

tom_s18    發表於 18-2-1 16:14

大宅

howmuch 發表於 18-1-31 16:05
好男人, 不是花花公子, 心裹面都總是念舊, 這並不是代表他不愛現任女友..., 但要是給現任女友知道...., 都 ...

所以好奇怪,點解個男人會俾個現任知佢掛住前度?

我係男人都答唔到呢個問題。。。好奇怪!

我惟一諗到就係其實個男人都未必好愛樓主個妹妹,所以講乜都唔怕,根本個男人唔信樓主妹妹會走,或者就算走都無乜所謂。

大宅

chloey888 發表於 18-1-31 16:08
回覆 dativebond 的帖子

妹妹話佢初初唔認,後來妹妹見佢成日好似好擔心人(佢前度結婚前打嚟話自己男友唔 ...

男人掛住前度係好正常呀,但對住現任承認呢一點就好唔尋常。

夠胆毫不掩飾咁去担心前度、親口承認掛住前度、仲要大大聲話可能呢一世都係咁,就直接指出個男人唔係真係咁愛個現任,完全唔怕現任會走咁,或者就算走都無所謂咁。。。

我唔覺得個男人夠愛個現任囉。。。結婚唔會令個情況變好,唔好心急,睇多幾年先。。。唔覺得準備好就咪結。。。結左衰過無結。。。

大宅

11B 發表於 18-1-31 16:13
同 ex 分開2年,同你妹拍拖3年。有一年 overlap?

我理解係:和前度分開左兩年後,才和樓主妹妹拍拖,無重疊。

大宅

chloey888 發表於 18-1-31 16:18

佢男友初初唔認,但言語間知道,例如佢男友曾經話唔知佢ex係咪好靚仔,點解ex會揀 ...

傾左咁耐,都好難講個男人未來會點,因為都要睇前度既情況。就算唔係前度,都可能有其它女人,所以不能作準。

結婚本來就充滿風險,無人知道和對方能否走到白頭,所以先要拍拖,用好幾年時間去了解一個人。選擇一個你很愛,而且又能信任的另一半,務求搵一個最有可能和你白頭到老既人一齊去走進結婚的考驗。

所以,講到尾結婚最睇兩樣野:愛唔愛、信唔信。唔好俾時間限住自己,應該問自己愛唔愛對方、信唔信對方。

愛和信缺一不可。

我諗答案顯而易見。

chloey888    發表於 18-1-31 16:28

大宅

Nancy20090615 發表於 18-1-31 16:35
唔會, 太多太多例子, 得不到先最好.

我以前都中呢個得不到才是最好的陷阱,用了幾年時間先諗得通。

男人成日以為自己仲愛前度,其實可能只係錯覺。佢地仲覺得愛,肯定前度都仲睇得下,外表上可以先。但內裏呢?人會變,幾年過去無聯絡,前度真人變成點都未必知,夾唔夾溝唔溝通到都唔肯定。

呢種愛只係虚幻既。男人愛既只係和前度過往一齊的記憶,而記憶往往會美化過去,此為虚之一。另外,實係回憶美好過現實架啦,此為虛之二。

就算前度有幾好,點都唔夠而家身邊果個好,因為前度唔愛你,但而家身邊果個愛你。

一個唔愛你既人,就算條件有幾好,都唔關你事。

我都花了幾年時間先走出呢個陷阱。

tom_s18    發表於 18-2-1 16:11
chloey888    發表於 18-1-31 17:20

大宅

chloey888 發表於 18-1-31 17:38

我想問你在男人的角度,妹妹是否應該要分手?因為佢鍾意又高又瘦的類型,但妹妹不 ...

唔係呀,我唔係呢個意思。

我意思係拍拖可以繼續,因為掛住前度都好正常,但結婚就要再觀察,睇下個男人幾時瞓醒,睇清楚所謂前度既陷阱,明白前度是虛幻,身邊果個先係真實既道理。當個男人諗得通,明白老婆或現任既擺位係高過前度好多既,咁先可以考慮結婚。但而家個男人都未瞓醒,就無謂結。

不過,男人要醒,可能要好耐,又或者呢世都唔識醒。等唔等佢,就睇你妹妹覺得值唔值得,同埋夠唔夠愛啦。

不過,個男人都38,仲玩掛住前度呢味幼稚野,不如搵過個仲快靚正!

chloey888    發表於 18-1-31 19:16

大宅

chloey888 發表於 18-1-31 19:20
妹妹唔係高唔係特別瘦,就算㸃keep都無可能變高啦,而且咁咪好大壓力 ...

其實外型講既啫,唔係最重要,因為起碼你妹妹已經係佢女友,已經係佢杯茶啦,不時講中意乜類型物類型,唔太緊要,你當麻甩佬吹水咁就得。

如果結婚純講外型就死得,永遠都有靚過自己老婆,後生過自己老婆既女人出現架啦。如果純講外型,邊有婚姻會長久?

chloey888    發表於 18-1-31 19:27

大宅

fivebeanrice 發表於 18-1-31 21:35
真係會定落黎架? 咁呀……結囉,生埋b更加定添!

其實未必會定。。。

結左婚,未必個個男人頂得順個壓力,反而有些男人會覺得女友變左。你地明既,女友變成老婆,好多要求都會不一樣。如果仲有埋小朋友,要求更不一樣。有些男人反而結左婚生左仔先後悔,錯誤以為真愛係以前果個。。。

我覺得好多時都係兩個人足夠愛足夠信任,關係好好先好結婚。而不是掉轉,認為結婚或生仔會令關係變好。

通常,本來麻麻地既關係會因為結婚或生仔壓力變得仲衰。但如果本身關係好,即係本身兩個人識得點樣維繫關係,懂得如何處理矛盾,反而因為這些挑戰令關係更鞏固。

結婚和生仔對唔同人既影響好兩極,好既變得更好,壞既變得更壞。

首頁

尾頁

跳至