影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

引用:朴辯能有徐英珠這樣暖心的妻子,真是不幸中

原帖由 wyl 於 16-04-16 發表
朴辯能有徐英珠這樣暖心的妻子,真是不幸中之大幸。想不到青澀的鄭辯是個撩妹高手,弄得秘書小姐面紅耳熱手 ...
公園嗰場 朴律師話明明是大腦故障,痛的卻是個心。又話要叫多點老婆個名,我好驚佢最後連英珠都叫唔出

鄭辯愈做愈好,同朴辦同善花都好有chemistry

伯爵府

2018復活節勳章

回覆:《記憶》李聖旻 李俊昊

今集朴辯失神攬住阿媽,變回考司法試之前的小伙子,嗰下眼神好犀利,半秒就撤換了身份!李聖旻的演技厲害,令人睇得好投入又好放心

我鍾意佢講返請善花做秘書的原因,朴辯善於說謊,需要一個有正義感的人在身邊。隨住記憶力衰退,朴亦慢慢褪去臉具,顯露人性美善的本質,我愈來愈喜歡故事裡面的正面人物。

之前咁多集,呢處嗰處放低的線索,終於慢慢合組一幅大圖畫,醫院車博士條綫原來未完,金記者同那個大嬸的失蹤兒子,同東宇件事可能又有關聯,終極大波士又忍唔住出手,總之甚有追看性!

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-4-17 14:39 今

原帖由 MC1128 於 16-04-17 發表
睇完E10

1.編劇好有野心, 劇本故事好多伏線, 好處是嚴密, 滴水不漏, 但, 我睇咗十集, 覺得有少少over , 有 ...
我暫時認為編導演幾方面都好克制,我感受到記憶被吞噬的可怕,但劇中人無悲天憫人,好似今集朴辯話唔會自殺,而是堅強生活下去,好正面的訊息!我走去睇呢個病的資料,由輕度至完全失語失智大概6年時間,我希望劇只展示前段好了,結局時讓我地睇到佢一家人幸福舒心,豁達面對病情就夠了。

我覺得最奇怪的一個設定,係硬把李承浩安插在同羅法官關係密切的人附近,李代表有權有錢,既然要保護個仔,毋須要佢經常對住東宇媽受良心責備,大把名師爭住照顧佢至係架。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-4-18 00:36 我

原帖由 MC1128 於 16-04-18 發表
我略為偏愛未生的李聖旻
未生手法平實,吳科長就好似我地身邊的一位好同僚,一定更加親切啦。

收視方面,第一集承接了Signal個勢,有3.8%,跟住跌到最低得2,今集終於上返3%喇。

MC1128    發表於 16-4-18 17:19

伯爵府

2018復活節勳章

引用:JM們,認唔認得幫權伊珠搞離婚個女律師,係

原帖由 soscho 於 16-04-18 發表
JM們,認唔認得幫權伊珠搞離婚個女律師,係具愛貞國宝少女個死黨,整到塊面硬晒

...
我認得,Jenny嘛,可惜整到走曬樣,不過仲未夠嗰位女partner膠

伯爵府

2018復活節勳章

引用:我未睇,走去開《歡樂頌》,點知睇到停唔到

原帖由 wyl 於 16-04-23 發表

我未睇,走去開《歡樂頌》,點知睇到停唔到,一口氣睇咗十集。另 ...
我都未睇,剛剛用兩日時間重溫了二十年前的Long Vacation,睇住一個人不知不覺成為另一位生命中不可或缺的部分,LV依然是最動人的愛情故事

請你繼續評價歡樂頌,我都好有興趣呀

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 16-4-24 17:57
你係邊度睇?好耐之前已想重温,但片源好朦。

印象中,LG好睇過LV, LV開頭幾集幾悶下
我套LV存左電腦好多年, 算幾清下架, 剛抄上了百度雲, 陣間PM俾你
以前我都覺得LG好睇啲, 但今次重溫LV另有一番感覺, 慢慢蘊釀的愛情才是最真實長久, 又以前覺得山口智子唔靚, 但今次覺得佢係日本女星演技最自然率真, 睇得好舒服

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-4-24 17:50 我

原帖由 wyl 於 16-04-24 發表
LV同LG都係我當年最愛,我係木村fans,直到現在都係。佢係唯一一個我放過相入銀包嘅明星兩套相比, ...
多謝介紹歡樂頌,會繼續密切留意

我無咁熱情,從來未放過明星相入銀包啊,當年我的同學多數放張國榮,仲有個口味獨特的,放溫兆倫,今天可能後悔死了

伯爵府

2018復活節勳章

wyl 發表於 16-4-24 21:35
唔該PM埋我,我都想重溫兼收藏
無問題, PM左喇, 試下得唔得

伯爵府

2018復活節勳章

引用:估唔到果位奶奶最毒

原帖由 希澂 於 16-04-23 發表
估唔到果位奶奶最毒
上星期聽到佢話自己個孫都是受害人,已覺呢個女人好恐怖,成日襌修悟道都是表面功夫,我估最後,承浩一是被迫到發癲,一是用極端手法了結自己。

睇呢套劇,令我有個好無奈的感觸,可能人所受的傷痛確是遠比快樂蝕骨的。早年朴辯愈想埋藏的喪子記憶,到依家每個片段愈發頻繁回湧,愈想守護同家人的幸福時刻,偏會日漸忘記。希望結局篇唔好拍得太沉重苦澀啦。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 Pr0udfish 於 16-04-25 發表

原帖由 MC1128 於 16-04-25 發表
劇情衝突面不斷加大擴張,來聖旻的演技被迫推上去,e12的痛心疾首,對我來說,已經over了

...

同意,捶胸頓足還可以,典埋地就over了,唔知演員同導演係點溝通呢?我認為故事本身已夠悲情,毋須再用力去煽了。

另外一場,朴辯抱著得悉他病情的母親痛哭,我認為可以完全刪除那段voice over,我家男觀眾又覺得沒有說出口,剛剛好。只好說,人人表達情緒的方式不同,觀眾接收的程度也有差異。

MC1128    發表於 16-4-25 16:36

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 Pr0udfish 於 16-04-25 發表

原帖由 MC1128 於 16-04-25 發表
最欣賞身邊人守護朴律師,亮點當然是辦公室孖寶
表達朴律師對事件的前後融匯貫通,劇本寫得很好,不 ...
劇本打破大部分韓劇定律,經常要靠一連串巧合去推動劇情發展。呢套反其道而行,原來所有事情及人物聚合都在李代表一家的掌控中,幾有趣味

希望超級市場的真兇,莫非又是申永鎮?

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:wyl 發表於 16-5-1 15:01 13、14集好

原帖由 MC1128 於 16-05-01 發表
趕返工, E14仲有少少未睇

終於見到辦公室孖寶粉紅, 在灰暗之中有點人間喜悅
承浩是一個好人,佢父親都本性善良,可恨的是幕後操控一切的老太婆。希望承浩出來承擔自己的罪名,否則只能一世困在自我良心譴責的枷鎖內。

大家有睇過一起吃飯嗎?我覺得鄭辯那個幫女孩子扣安全帶的願望,其實係取笑善花在吃飯裡面的角色,嗰個角色一日到黑都話要實現願望,自己一個人生活啦,煮餐飯俾朋友食啦,買張床單叫次外賣落街買次餸都係佢的願望。

承浩下星期出國讀書,朴辯得返一個禮拜,大結局啦嘛 期望精彩的最後兩集。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:香港都有四十幾歲腦退化女病人, 與母郊遊失

原帖由 MC1128 於 16-05-03 發表
香港都有四十幾歲腦退化女病人, 與母郊遊失踨仍未尋回

原來真係有這樣的例子,由上咗年紀的媽媽 ...
我一睇到新聞就想起朴辯媽媽

係咪仲未有尋獲消息呢?

伯爵府

2018復活節勳章

引用:睇晒結婚契約, 諗住睇埋呢套, 快手DL唔到,

原帖由 soscho 於 16-05-06 發表
睇晒結婚契約, 諗住睇埋呢套, 快手DL唔到, 千尋更加廢左, DM都冇, 仲有邊個app有得緩存睇, 極無聊下睇左20 ...
上我舊雲下載吖,PM左俾你

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-5-6 15:55 上我

thx, 呢套俾無記咩my tv super買左, 叫做消失的記憶
我好懷疑有幾多人有興趣subscribe那個盒子

無線改名經常畫蛇添足,呢套劇有病患本身逐漸消失的種種生活片段,也有他強行收起但揮之不去的記憶;更有家人朋友日後對這位至親病患永恆不滅的憶記呀!

好似Signal咁,老土到爆叫做《解碼追兇》,解乜鬼野碼啫?

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-5-6 16:45 我好

佢都買埋signal 咩? 我好少望電視, 剩係成日聽到消失的記憶, 所以望一望, 完全唔知有呢套, 咁中意tvn d 劇 ...
係呀,Wiki都有寫

伯爵府

2018復活節勳章

引用:睇完大結局, 完整結束, 有首有尾, 有情有愛

原帖由 MC1128 於 16-05-08 發表
睇完大結局, 完整結束, 有首有尾, 有情有愛, 沒有爛尾, 中上水準
人去到絕望之際,學識重新審視自己,抓緊面前的幸福,好溫暖正氣的劇本,不狗血不濫情,算得上一套上佳之作

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-5-8 16:05 人去

我將88, signal, 沒愛,未生, 歸類上佳

記憶唯有變咗中上
Le嘅野任我噏嘅 我有諗過唔寫個“上“,寫“尚”,又好似少少委屈左套劇,就用你那套啦,88,Signal,沒愛係上上佳之作

昨晚好夜睇完E15,其實睇完呢集都大概知道E16會無驚無喜,平平淡淡結局,今日睇時我最欣賞朴辯同老爹一個對望,一切盡在不言中。

昨晚跳出J2又見到吳科長,張格萊正在摷墨魚,好可憐呢。未生絕對係上上佳作,不過要翻看一次張格萊的工作日常的意欲又不太強。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-5-8 17:04 Le嘅

李聖旻演技堪信賴,希望睇過未生喜歡吳科長的,都過來欣賞呢套為他度身訂造的劇 同劇的年輕演員一樣演得不俗,李俊昊可愛,做李承浩的一位同樣稱職

我仲特別欣賞演朴辯媽媽位甘草,眼神充滿慈愛,一點都無over過,尾二一集連阿周啟邦夫人角色都討好,比佢做秘密花園時自然順眼得多了!

首頁

尾頁

跳至