論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 apple510 的帖子

我以前有個姐姐,比Food Allowance 佢,通常佢都會主動要我地食唔完既食物。咁我都明,香港食物都係貴,慳得就慳。咁由佢啦。最搞笑係。佢走去問 Ah SIR 可唔可以拎米煲飯食。都冇話我知,直至有一日我發現啲米忽然食得咁快。(因為我地食米比較少)先知佢咁。老實講我覺得佢係唔老實。選擇性問老細。我老公男人既嘢,有時都未必太在意咁多。未必樣樣會講,因為覺得唔係咩大事,又食得幾多心態。但我自己就覺得佢唔係咁尊重我羅。

所以之後,我都係包食,唔比 allowance . 我覺得咁樣容易控制啲。

複式洋房

回覆 lily-of-valley 的帖子

冇錯。就係咁既情況。

複式洋房

回覆 lily-of-valley 的帖子

冇錯,所以同咗佢講再見。當時心態都係,就算遇到個新姐姐未必好,都要博一鋪換咗佢。
其實我地對佢算係咁。年年送機票比佢返去見屋企人。佢做咗4 年。其餘既都不能盡錄。都冇計較。
我唔同佢續約,一個月前通知佢,佢都話我遲通知佢。最後佢揾到新僱主仲早走,當時仲要係年廿八。
所以我覺得最基本做咗比佢地,就可以了。額外既嘢就睇下,日後合作既情況,先再算。

其實真係人夾人,又講運氣。有時揾咗人返嚟幫手,都感覺好似要湊多件細路。歎氣。。。。。

複式洋房

所以有時都唔想要姐姐。但朋友就話,有多對手,好過自己做晒。但係我覺得返工,都冇湊姐姐咁辛苦。咩年齡層面,都有千奇百怪問題。又冇記性,又鍾意睇電話。但係你比MESSAGE佢,佢就睇唔到,真係好浪費精力。
我自己覺得姐姐4 年就要轉一轉,做太耐都係惰性比較強。

複式洋房

完全有共鳴。大家加油。有時 RELAX 下好緊要。要腦輕鬆。

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

我覺得香港人習慣係公司做嘢,湊新人一陣就自動波,請人返嚟,你唔會expect 佢由年頭湊到年尾,第二年又係咁。所以有時真係自我安慰,當文化差異。

首頁

尾頁

跳至