時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

宜家覺得自己生于亂世,營業額低左,是否意味著失業?呢個效果是否就是完美結果?大家是否很開心?失業率高左,是否意味著,物價會跌?大陸自由行多左,就業率都高左,人生系冇10全10美,社會冇可能一直不變,只會進步,當然,有好都有唔好,大陸客就同食水一樣,水能載舟亦能覆舟,同火一樣的道理,可以俾到溫飽你,亦可以摧毀你,難道你們都反對用水同用火?

bktcc  政治及時事話題,必須貼於時政擂台,現已代為搬移  發表於 15-3-4 14:33

別墅

回覆 sweetieyuki 的帖子

我覺得反對,只會傷害大家感情,難道我們一世人都唔返大陸拜山,除非有D人大陸無祖先啦,如果你返到大陸無啦啦俾人鬧,或者俾人打,你會點?我覺得要求政府做野,D人中意買野,就在邊境建多D購物城,我地亦可以提高就業率,水貨客唔係傻,唔會有近唔去,宜家都有眼睇,佢地都係去緊近口岸地方,而且有錢旅客會正常在名店買野,因為佢地唔係水客,唔會日日都買野,咁樣會唔會好D?

babie2    發表於 15-3-4 21:02

別墅

回覆 tonghomama 的帖子

其實中港2地惡化,邊個最受惠?

別墅

回覆 koko2000 的帖子

其實講真,大陸都有打擊水客,因為過關的時候,我都有俾查,當然,我冇帶野,只係一個平時用的手袋,可能佢地會覺得我會帶電子產品la ,我在排隊期間,都有水客被扣貨,返回香港,D水客就會變成冇貨冇錢,其實我都唔知點講D人la,只係希望唔好太多水客,控制一下就好la,大家都係搵2餐,唔好對立就好la

別墅

回覆 baby_ha 的帖子

香港以前係唔差,但係社會係會進步,會變,至於好定壞,每個人定義唔同,就好似火,火可以俾我們溫飽,亦可以摧毀我們辛辛苦苦買返黎的樓,甚至生命,你話,火係好定係壞?

karenlyk    發表於 15-3-4 12:53

別墅

回覆 Pulmma 的帖子

感覺上姐

別墅

回覆 bktcc 的帖子

我想delete ,麻煩你幫忙

bktcc  http://www.baby-kingdom.com/helpdesk/upload/open.php  發表於 15-3-4 17:06
bktcc  請去信申請  發表於 15-3-4 17:06

別墅

回覆 eezzkylm 的帖子

我有興趣想知,可否講下?Thanks

首頁

尾頁

跳至