自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

最近幾晚臨瞓前好鐘意播幾首舊歌聽一陣先瞓, 特別係 Danny 既歌, 佢既歌我認識唔算多, 佢紅時我仲細但成日聽收音機電視播佢既歌都識哼幾句, 呢幾晚聽番覺得佢真係唱得好有感情好好聽, 歌詞又有意思, 上網 search 關於佢既資料原來佢仲識作曲, 佢作既歌多數都好紅, 人又靚仔, 呢 d 真係又實力又偶像派現今真係再搵唔到, 咁早就走左真係好可惜, 如果佢仲在生都接近 60 歲了.

我好鐘意 漣漪 / 偏偏喜歡你 / 等 / 戀愛預告 / 深愛著你 / 煙雨淒迷 / 從今以後 / 有了你, 真係百聽不厭.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

珍珠宮

him-bb 發表於 16-2-18 07:38
呢幾首真系好聽 仲有隻 地下鐵見著她都好好聽
呢首幾年前唔記得聽邊位歌星唱當時覺得好好聽, 近排先知原唱係 Danny.

珍珠宮

ChloeMa 發表於 16-2-18 08:05
佢都算異數,死咗20+年,間唔中電台仲播佢d歌。仲有d新世代fans
係呀, 仲有好多歌星演唱會時會翻唱佢 d 歌, 但就算歌神唱功咁好都唱唔番原唱既感覺, 誰也不能代替.

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 16-2-18 08:24
我細個一啲都唔迷佢,反而成長咗就好鍾意聽佢啲歌,我like\"天生不是情人\"

...
以前仲細未識迷偶像所以一向識歌唔識人, 唔係呢幾晚聽番都唔知原來有幾首好好聽既歌都係佢唱.

珍珠宮

wcpcelia 發表於 16-2-18 08:27
不少歌都好聽的
佢把聲加埋功力深厚既填詞人, 首首都成經典.

珍珠宮

inabit 發表於 16-2-18 09:09
Danny真係唱得好有感情,我鍾意佢首\'寂寞的感覺\',唔開心時聽一流
經你一講去搵嚟聽, 我從來未聽過, 真係唱得好有感情好正.

珍珠宮

ac917 發表於 16-2-18 12:54
佢好多歌都好經典,冇乜過時嘅感覺
係呀, 今時今日聽完全唔覺得過時.

珍珠宮

cffw 發表於 16-2-18 12:56
無迷過佢,但佢有d歌真係好好聽
我都無迷過佢, 但 d 歌真係百聽不厭.

珍珠宮

Lorican 發表於 16-2-18 13:02
我鍾意漣漪 同埋 等。
呢兩首我聽左成晚好彩係 mp3 格式, cd 既話一早跳線.

珍珠宮

jadebb 發表於 16-2-18 13:19
咁妳要聽埋佢作曲既 "夢囈", 依首歌係秋天的童話插曲, 好好聽
呢首未聽過, 雖然無一聽即愛上既感覺但好襟聽.

珍珠宮

hea 發表於 16-2-18 14:43
Danny 又有才華又有氣質,永遠是我最愛的偶像!他的英文歌也非常好聽!

他自己創作的First Love 好正! ...
係, 勁有 feel.

珍珠宮

Sandy401 發表於 16-2-18 16:48
我都係,首歌叫"幾分鐘的約會",我第一次聽係梁詠琪唱,後來係車上無意中聽電台先知原唱係陳百強

...
一樣呀, 聽到梁詠琪唱我先識呢首歌, 佢都唱得唔錯.

珍珠宮

mrshearn 發表於 16-2-18 17:01
漏咗「不再問究竟」添
呢首從未聽過.

珍珠宮

awvn 發表於 16-2-18 16:41
懷念Danny仔…曲詞感人!歌勁㊣!!
關閉心靈
https://www.youtube.com/watch?v=lp5fyhPvcGE
謝謝推介, 我去聽下先, 近排真係超迷佢既歌.

珍珠宮

Wonderlady 發表於 16-2-18 15:06
等,係冇敵,任何情境,年代,都歷久不衰
當年第一次聽就好似有種觸電既感覺, 冇得輸.

珍珠宮

Wonderlady 發表於 16-2-18 15:07
淨係嗰句:莫道你在選擇人,人亦能選擇你。

只嘆,無敵
"莫道你在選擇人,人亦能選擇你,公平原沒半點偏心"

簡直係金句, 無得輸.

珍珠宮

wishmeluck 發表於 16-2-19 01:15
即刻聽懷念下先,又想當年
尤其半夜時間聽特別有 feel.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 usbaby 於 16-02-19 發表呢首

原帖由 mrshearn 於 16-02-19 發表
「不再問究竟」律旋律優美、首歌詞極有意境,我強力推介比你。首歌講歌者失戀,晚上出外散步懷念舊情,遇上 ...
宜家聽緊,越聽越正

珍珠宮

引用:好鍾意Danny仔,官仔骨骨,啲歌宜家聽都唔o

原帖由 mickeyeva 於 16-02-19 發表
好鍾意Danny仔,官仔骨骨,啲歌宜家聽都唔out, 現今樂壇冇人可代替
佢越後期越嚟越成熟越有男人味

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 awvn 於 16-02-18 發表懷念Da

原帖由 fionlei88 於 16-02-19 發表
佢係我唯一迷過的歌手,可惜英年早逝半夜失眠時聽一生不可自決,真係會:bashfu ...
半夜聽真係會好有 FEEL 但有部份歌曲同時會偶一不慎越聽越失落。

首頁

尾頁

跳至