自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

話說我有個契女,爭1個月先夠2歲,

前幾日阿媽帶佢去玩,整親隻腳,

於是帶佢去政府醫院睇醫生,

但係醫生檢查既時候,

竟然發現佢個肝有個腫瘤,仲要係惡性,

幸運既係個腫瘤無影響到個肺,

醫生即刻安排阿妹明天早上做手術,

而家爸爸、媽媽、身邊d朋友都好擔心,

希望明天手術順順利利,

阿妹可以快d好返
本主題由 召藥師 於 18-8-2 22:02 添加圖章 加油

JD930    發表於 18-10-23 09:54

子爵府

唔好煩我 發表於 18-8-1 22:28
妹妹加油!你朋友都要加油!完成上來報平安

知道,相信明天一定有好消息的

子爵府

ting11741181 發表於 18-8-1 21:03
話說我有個契女,爭1個月先夠2歲,

前幾日阿媽帶佢去玩,整親隻腳,

多謝各位姨姨祝福,

暫時仍未收到爸爸媽媽既電話,

我又唔想打電話煩住佢地,

有進一步消息會即刻上黎通知大家,

希望各位姨姨繼續祝福阿妹,多謝

子爵府

回覆樓主:

啱啱終於聯絡到爸爸,

阿妹已經入左院,精神好好,

爸爸話醫生落左d藥,

等個腫瘤縮細左先做手術,

希望阿妹順順利利捱過呢一關

子爵府

一直都好忙,無乜點update咁多位關心我個契女既姨姨
阿妹初初驗到話有惡性腫瘤既時候,醫生話個腫瘤最少有12cm咁大,醫生話會落藥同佢做化療,等個腫瘤縮細先同佢做手術,

前後總共落左4次藥,而家個腫瘤已經縮細左好多,縮到醫生話手摸都唔係咁容易摸得到,好在d蘗對契女黎講,副作用唔太大,

咁耐以黎只見到契女一次,因為佢唔去得人多既地方,驚佢抵抗力弱左,會有感染,見佢個時只係瘦左少少同甩左少少頭髮,精神好好,食得走得玩得

醫生話大約10月20號左右會同佢做手術,希望手術一切順利,契女健健康康,希望各位姨姨繼續祝福契女一家人

子爵府

hudsonchui 發表於 18-10-14 16:35
點解整親隻腳先會發現個肝有腫瘤既?

契女阿媽話阿妹整親隻腳,之後帶佢睇醫生,醫生檢查時見佢個肚卜卜,一摸之後就即刻捉佢驗血,之後發現有d指數好高,之後就即刻轉介第2間醫院照清楚,照完之後就即刻轉介去瑪麗醫院做治療,好彩阿妹遇到個細心醫生,發現到有問題

子爵府

chingmon 發表於 18-10-14 17:59
妹妹加油
邊間政府醫院甘啱check到?

仁濟,之後轉介去左瑪嘉烈,之後再轉介去瑪麗做治療

子爵府

Sweetiess 發表於 18-10-14 19:06
不好意思,我知錯重點,但只2歲小童,腫瘤不會12cm咁大……是否聽錯……

anyway :fortunate ...

無聽錯,係12cm呀,我聽到都嚇一跳,醫生話個腫瘤一出世已經有

子爵府

回覆樓主:

又係時候update下各位姨姨,契女既情況

首先多謝各位姨姨既祝福

阿妹最後係10月19日做左切除手術,

切左左邊肝既一部份,手術做左大約5小時

醫生話阿妹流左大約100ml既血,

做完手術之後,醫生驚佢有併發症,

所以要入深切治療部住2晚,

阿妹尋日終於可以轉返去普通病房,

醫生話佢情況良好,阿妹都好堅強,