自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

去JW Marriott 訂,我哋訂過好多次,佢嗰度啲火雞連雞胸都唔鞋

attach1/tmp/phpcQo8mO

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Charlie1978 發表於 23-12-2 00:42
請問幾多錢?有早鳥優惠嗎?

次次都係我家姐訂,真係唔知價錢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

333s 發表於 23-12-2 00:12
火雞 並不好吃的。
鴨我也覺得, 不怎好吃。火雞比鴨欠佳。
吃不完的。 浪費必定。

你又講得冇錯,我家姐喺香港過聖誕就一定要有火雞,舊年佢唔喺香港,我哋冇訂火雞,我哋其他人鍾意食羊架
attach1/tmp/phprTQVUb

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

BKFinder 發表於 23-12-2 08:49
同意,又不是西人,真的不用跟足走去食火雞

都係嘅,我家姐嘅老公係英國人,佢聖誕一定要有火雞,所以以前佢哋喺香港,我哋一定訂,因為聖誕對佢哋嚟講係好重要嘅節日,就好似我哋中國人過年一樣。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

分甘同味 發表於 23-12-2 08:41
屋企要有大built-in焗爐,慢工出細貨先會好食,仲要整食火雞專用嘅cranberry sauce先夠完汁完味
...

我加拿大嘅妹夫預備整火雞係好多功夫,剩係將隻火雞放喺雪櫃入邊慢慢融雪已經好多日,而且外國人整火雞係會有stuffings喺入面,即係好似八寶鴨咁上下,焗都唔少時間,初焗嘅時候要包住隻雞,後期先要拆開錫紙,仲要不停用掃擦油,整好嘅火雞連雞胸都好Juicy, 同美心嗰啲柴皮火雞係兩個世界嘅事。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

分甘同味 發表於 23-12-2 10:29
我地試過響一田買急凍火雞自己整,size較細較易成功。預備+整最少要2日時間,又要解凍,massage,check 好 ...

其實都係㗎,燒雞都唔係間間整得好,有啲香嫩有啲整到柴皮咁,何況咁大隻火雞?我自問就handle唔到,整羊架就唔同啦,我好拿手

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊